1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Damon Mirani 8. / Eigen goal
1 : 1 Torinfos in de Ticker Pelle van Amersfoort 54. / Penalty

90'
De tweede helft van Nederland was een stuk beter. Oranje scoorde ook via Pelle van Amersfoort, die een strafschop benutte. Daarna gooide Nederland de schroom van zich af, maar het leverde geen doelpunten op. Dus zit het EK erop en gaat Spanje naar de halve finale.

Bedankt voor het volgen van dit duel. Graag tot een volgende keer!
90'
90'
Wissel in bij Spanje -> Matias Nahuel
90'
Wissel uit bij Spanje -> Alfonso Pedraza
90'
Spanje heeft een hoekschop en wisselt ook nog. De tijd is bijna verstreken.
90'
Het lijkt niet te lukken. Nog een minuut en Spanje heeft de bal.
90'
De extra tijd loopt inmiddels. Die bedraagt twee minuten en daarvan zijn er al ruim twee verstreken.
90'
Nee! Gaat laag in de muur en daardoor wordt het schot van richting veranderd. Joël Drommel staat op het verkeerde been, maar de sluitpost kijkt de bal naast.
89'
Een vrije trap voor Spanje, net op de rand van het strafschopgebied. Gaat Spanje het beslissen?
87'
Wissel in bij Spanje -> Carlos Fernández
87'
Wissel uit bij Spanje -> Borja Mayoral
86'
Nederland probeert nog even aan te zetten. Spanje houdt voorlopig stand.
85'
Oei! Daar is bijna Gervane Kastaneer met het hoofd, maar doelman Antonio Sivera komt er net op tijd tussen met z'n vuist.
84'
De tweede Spaanse goal hangt op het moment eerder in de lucht, zoveel ruimte geeft Oranje nu weg. Nederland creëert daarentegen zelf niets.
80'
Gele kaart voor Borja (Spanje)
80'
Bondscoach Aron Winter gaat alles of niets spelen. Verdediger Damon Mirani wordt naar de kant gehaald, voor hem komt aanvaller Gervane Kastaneer.
79'
Wissel in bij Nederland -> Gervane Kastaneer
79'
Wissel uit bij Nederland -> Damon Mirani
78'
Gele kaart voor Issa Kallon (Nederland)
76'
Kom op Oranje, gooi het tempo omhoog! Op deze manier gaat het niet lukken.
72'
De wedstrijd is inmiddels weer hervat. Aron Winter mag nog een keer wisselen. Dat zal hij ongetwijfeld gaan doen, maar wie en wanneer?
70'
Drinkpauze! Het is warm in Griekenland, dus mogen de spelers even bijtanken.
70'
Invaller Tarik Kada legt de bal goed voor vanaf de rechterkant. Bij de tweede paal komt Issa Kallon een teenlengte te kort om de bal binnen te tikken.
67'
Wissel in bij Spanje -> Pape Cheik
67'
Wissel uit bij Spanje -> Mikel Merino
67'
Ondertussen moet Nederland wel oppassen voor de Spaanse counter, want die blijft gevaarlijk.
65'
Nederland speelt meer op de helft van Spanje. De Spanjaarden zijn minder aanwezig op de Nederlandse helft dan voor rust. Dat is een goed teken, nu de kansen én de doelpunten nog.
62'
Gele kaart voor Dani Ceballos (Spanje)
60'
Enorme kans voor Spanje! Terry Sanniez is Borja Mayoral helemaal kwijt. De spits van Spanje loopt weg uit zijn rug en krijgt een voorzet bij de tweede paal vanaf de rechterflank. Hij neemt de bal in een keer met de binnenkant van zijn voet. Gelukkig voor Nederland raakt de Spanjaard de bal niet goed en gaat zijn inzet naast.
59'
Door het doelpunt van Pelle van Amersfoort speelt Nederland de schroom meer van zich af. Zou het dan toch nog lukken?
56'
Ineens leeft Nederland weer. Nog een doelpuntje heeft de ploeg nodig om voor het eerst in de geschiedenis de halve finale op dit EK te behalen.
54'
Doelpunt voor Nederland, 1:1 door Pelle van Amersfoort
Van Amersfoort gaat zelf achter de bal staan. De spits van Oranje en sc Heerenveen blijft koel. Hij schuift de bal in de rechterhoek, de Spaanse doelman Antonio Sivera gaat naar de linkerhoek.
53'
Gele kaart voor Jorge Meré (Spanje)
Jorge Meré is de dader en krijgt ook nog een gele kaart.
53'
PENALTY ORANJE! Van Amersfoort wordt naar de grond gelegd en het is een strafschop, deze keer wordt-ie wel gegeven!
50'
Dit ziet er goed uit. Op links komt Leeroy Owusu mee op. Hij bereikt de achterlijn en legt de bal hoog voor het doel. Pelle van Amersfoort kan koppen, maar raakt hem niet goed: over!
47'
Ook Augustine Loof. Hij verloor zijn basisplaats ten koste van Julian Lelieveld. Omdat Loof in de ploeg is gekomen, schuift Lelieveld door naar het middenveld. Loof komt in de defensie te staan.
47'
De bal rolt weer. Aron Winter heeft ingegrepen. Tarik Kada komt in de ploeg voor de tegenvallende Bilal Ould-Chikh.
46'
Wissel in bij Nederland -> Tarik Kada
46'
Wissel uit bij Nederland -> Bilal Ould-Chikh
46'
Wissel in bij Nederland -> Augustine Loof
46'
Wissel uit bij Nederland -> Thomas Ouwejan
46'
45'
Bij rust staat het 1-0 voor Spanje, en daar mag Nederland niet over klagen. Oranje heeft het loodzwaar tegen de Spanjaarden. Er is geen doorkomen aan en de Zuid-Europeanen zijn ondertussen levensgevaarlijk. Na rust moet het dus anders. Of dat ook lukt?

Graag tot straks!
45'
45'
Oranje komt er maar niet uit op eigen helft. Deze keer levert Frankie de Jong in. Het scheelt niet heel veel op de Spanjaarden verschijnen weer voor Joël Drommel. Dat gebeurt net niet.
45'
De extra tijd bedraagt twee minuten.
44'
Nederland mag uiteindelijk blij zijn dat het straks rust is. Spanje solliciteert naar de 2-0, maar Nederland blijft met moeite overeind.
42'
Schitterend! Na een heerlijke combinatie op een paar vierkante centimeter komt Borja Mayoral vrij voor doelman Joël Drommel. Het is dat de sluitpost zo attent reageert en Mayoral nauwelijks tijd heeft om de mooie combi af te ronden. Nu moet de Spanjaard snel beslissen en schiet hij net naast.
39'
Joël Drommel kan de bal vangen, omdat een kopbal recht op hem afkomt. Kopt Rodri Hernández de hoekschop duidelijk een hoek in en zet hij er echt kracht achter, dan valt het doek voor Oranje al voor rust.
36'
De rust komt steeds dichterbij en dat is slecht nieuws voor Oranje. De ploeg van bondscoach Aron Winter moet nog steeds twee doelpunten scoren om de halve finale van dit EK te bereiken. Echter is er voor Nederland geen doorkomen aan in de Spaanse defensie.
35'
Bilal Ould-Chikh heeft een gevaarlijke hoekschop in huis, maar levert niets op. Zijn corner komt laag voor en wordt in de buurt van de penaltystip onbedoeld teruggelegd. Daar is er niemand die aansluit. De aanval gaat wel verder en eindigt met een afzwaaier van Thomas Ouwejan.
31'
Spanje zet Nederland steeds iets meer onder druk. Nederland komt er niet uit en Spanje is telkens dreigend. Op het moment is Spanje simpelweg een maatje te groot voor Oranje.
26'
Spanje blijft veel gevaarlijker. Bilal Ould-Chikh levert in en dan profiteert Spanje gretig van. Het resulteert in een mogelijkheid van Marco Asensio. Van een meter of twintig kan hij vrij uithalen. Het is een aardige poging, maar doelman Joël Drommel kan vangen.
24'
Dit doet Pelle van Amersfoort niet goed. Abdelhak Nouri legt een vrije trap bijna op z'n hoofd neer, een paar meter voor het Spaanse doel. In plaats van de bal hard binnen te kopen, mist de spits de bal volledig en krijgt hij de bal tegen zijn hand.
22'
De leidsman ziet een handsbal van Leeroy Owusu wel. Dat levert Spanje een vrije trap op aan de rechterkant van het veld. Het is een mooie positie om het in een keer te proberen. Dat doet Dani Ceballos ook. Hij schiet de bal naar de korte hoek. Zijn inzet is net te scherp en gaat net naast het doel.
19'
Dubbel pech voor Oranje! Eerst de eigen goal, en nu een strafschop die niet gegeven wordt. Bij een herhaling van de situatie is het duidelijk dat Borja de bal tegen zijn handen aanschiet. Hier had de bal op de penaltystip gemoeten.
17'
Hands? Oranje weet het zeker, de scheidsrechter wuift het weg. Anders was het een strafschop geweest, na een goede aanval met wederom Abdelhak Nouri aan de basis. De aanval loopt over meerdere schijven, maar de beslissende voorzet is te hoog. Daarna claimt Oranje dat een Spanjaard de bal met z'n hand raakte.
16'
Oranje moet het tempo omhoog gooien. Dit is veel te draag. Spanje trekt zich terug en is er bij balbezit soms levensgevaarlijk uit. Groot gelijk hebben ze!
13'
Drommel redt! Oef, de schade blijft verder beperkt. Alfonso Pedraza ontsnapt aan de aandacht van de Nederlandse defensie en komt aan de rechterhoek van de zestien meter helemaal vrij te staan. De Spanjaard haalt snel uit naar de rechterhoek, maar daar staat Joël Drommel uitstekend opgesteld. Hij redt met z'n been.
12'
Wat een domper is dit voor Nederland. De eerste beste aanval van Spanje levert een goal op. Gelukkig hebben de mannen van Aron Winter nog flink wat tijd om hier iets aan te doen.
8'
Doelpunt voor Spanje, 1:0 door Damon Mirani (eigen doelpunt)
Al vroeg komt Oranje voor een nog zwaardere opdracht te staan. Op de rechterkant, vlakbij de achterlijn, gooit Dani Ceballos de bal laag voor richting Borja Mayoral. Maar voordat die bij de Spanjaard aankomt, komt verdediger Damon Mirani ertussen. Daarmee klopt hij zijn eigen doelman. Nederland moet door deze achterstand in ieder geval twee keer scoren.
7'
Daarna komt er een voorzet vanaf de linkerkant van Bilal Ould-Chikh. Zijn voorzet naar spits Pelle van Amersfoort is net niet op maat. Had een beter lot verdiend.
6'
Ai, jammer. Abdelhak Nouri komt voor de eerste keer in het gebied van de zestienmeter. Zijn eerste acties zijn goed, maar daarna loopt hij zich vast.
4'
Het baltempo in de allereerste minuten ligt nog laag. Oranje tast af, Spanje heeft geen haast.
1'
Spanje heeft afgetrapt! Nederland moet voor de overwinning gaan, Spanje heeft genoeg aan een gelijkspel om de halve finale te halen.
1'
Het Wilhelmus heeft net geklonken. Nu komt 't Spaanse volkslied waarna we straks kunnen beginnen!
Bondscoach Aron Winter heeft zijn basiself op drie plekken gewijzigd. De defensie nam hij vooral onder handen. Twee PSV'ers zijn daarin het kind van de rekening. Augustine Loof en Kenneth Paal (foto), die tegen vrijdag Duitsland nog aan de aftrap verschenen, zijn hun plekje kwijt. Julian Lelieveld van Vitesse vervangt Paal, Leeroy Owusu is terug ten koste van Paal. Op het middenveld moest Winter genoodzaakt ingrijpen. Laros Duarte, ook van PSV, raakte tegen Duitsland geblesseerd en is niet fit genoeg. Zijn vervanger is Thomas Ouwejan van AZ. Het aanvalstrio blijft met Issa Kallon (FC Utrecht), Pelle van Amersfoort (sc Heerenveen) en Bilal Ould-Chikh intact.
Welkom bij de liveticker van Spanje U19 - Nederland U19. Ik ben Steven Koelma en doe vanaf 20.00 uur live verslag van het laatste en allesbeslissende groepsduel op EK in Griekenland.

De spanning in groep B is om te snijden. Na twee poulewedstrijden hebben Nederland, Spanje, Rusland en Duitsland allemaal drie punten. Slechts de helft van deze ploegen gaat naar de halve finale van het EK. Daarom moet Nederland vanavond winnen in het Griekse Veria, omdat koploper Spanje en runner-up Rusland een beter doelsaldo hebben.

Dat zou een unicum zijn, want in de historie won dit jeugdelftal van Nederland nog nooit van Spanje. Beide landen troffen elkaar tot dusver twee keer. Spanje stapte telkens als winnaar van het veld. De laatste keer was op het EK van 2013 in Litouwen, toen Nederland met spelers als Terence Kongolo, Bilal Başaçıkoğlu en Anass Achahbar met 2-3 onderuit ging. Daardoor strandde Oranje in de groepsfase.

De huidige spelers van bondscoach Aron Winter kunnen vanavond tegen Spanje wederom hun borst nat maken. De Zuid-Europeanen legden in de eerste groepswedstrijd Duitsland met maar liefst 0-3 over de knie. Nederland ging vrijdag tegen datzelfde Duitsland in de slotminuut onderuit (0-1). Aan de andere kant won Nederland, zij het onverdiend, met 1-0 van Rusland. Spanje verloor juist van de Russen (1-3).

Het kan vanavond, hoe cliché ook, dus alle kanten op bij Spanje - Nederland. Oranje was tegen Rusland de onderliggende partij, maar won wel. Tegen onze Oosterburen leek Nederland af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, maar ging de formatie in de slotfase onderuit. Dat was ook niet helemaal onverdiend, toch liet met name Pelle van Amersfoort behoorlijke kansen onbenut. Dat vizier moet dus vanavond scherper zijn.

De opstellingen van beide ploegen zijn ongeveer een uur voor aanvang bekend, die zijn dan hier te vinden. Graagt tot bij de aftrap van Spanje U19 - Nederland U19!