25.02.2014 12:54

Carroll: "Ik gaf meer om uitgaan dan voetbal"

Ex-drankverslaafde Roy Carroll kan weer genieten van het leven.
Ex-drankverslaafde Roy Carroll kan weer genieten van het leven.

Roy Carroll werd in zijn jongere jaren gezien als een groot talent. De inmiddels 36-jarige doelman kende een moeilijke periode in zijn leven, maar is inmiddels weer gelukkig. De Noord-Ier staat onder contract bij het Griekse Olympiakos.

Olympiakos - Manchester United

In 2001 maakte de Noord-Ierse sluitpost voor ruim drie miljoen euro de overstap naar het grote Manchester United. Sindsdien is zijn leven in het slop geraakt. Hij raakte verslaafd aan drank, moest naar een afkickcentrum. Dertien jaar na zijn grote doorbraak keept Carroll inmiddels bij het Griekse Olympiakos. The Guardian zocht de doelman voorafgaand aan het Champions League-duel tussen zijn huidige ploeg en Manchester United op.

Debuut

"Je krijgt veel klappen in de voetbalwereld", vertelt Carroll. "Ik heb er veel moeten incasseren, maar gelukkig sta ik nu weer op het veld. Ik ben elke dag weer blij hier te mogen trainen. Dat was zeven tot tien jaar geleden wel anders." In 1995 kreeg hij zijn eerste kans om het te gaan maken in het professionele voetbal. Hij kreeg een contract bij Hull City en mocht daar het doel verdedigen. Hij zou er twee jaar blijven en 46 wedstrijden keepen, voordat hij naar Wigan Athletic vertrok.

Manchester United

Bij Wigan liet de Noord-Ier zien wat hij kon. Carroll verdiende na een verblijf van vier jaar een contract bij de meest succesvolle club van Engeland, Manchester United. Bij The Red Devils moest hij de levende legende Peter Schmeichel opvolgen. Tot grote successen reikte hij echter niet. "Iedereen wilde een nieuwe Schmeichel. Dat zorgde voor een enorme druk, waar niemand echt mee om kon gaan. Na een paar slechte wedstrijden wordt al snel geroepen: 'Ga maar weg'. Maar dat gebeurt altijd bij topclubs."

Eerste problemen

Vanaf zijn mislukte avontuur bij Manchester United raakte Carrolls carrière in het slop. Hij verkaste naar West Ham United en daar begon de ellende. "Ik kreeg last van een rugblessure en speelde dus niet. Toch verdiende ik 20.000 pond per week, maar zat wel thuis. Dan blijf je niet in bed liggen, dan lonkt het uitgaansleven. En de drank. Ik vergooide kans na kans en kreeg een slechte naam. Die bleef aan mij hangen. Mensen denken vaak dat voetballers een geweldig bestaan hebben. Dat valt wel mee. Je krijgt ineens veel zogenaamde vrienden, die helpen je aan een depressie. Ik gaf meer om uitgaan in nachtclubs dan het voetbal."

Drank

Carroll had een drankverslaving. Zijn voetbalcarrière leek voorbij en hij verdronk zijn problemen. "Ik dronk zoveel dat ik bijna mijn familie kwijt was. Ik praatte er niet over. Vijf jaar lang niet. Op een gegeven moment vroeg ik mezelf af: 'Ga ik door met dit leven en maak ik er over een jaar of twee, drie een eind aan? Of ga ik er serieus aan werken en zorg ik ervoor dat ik bij mijn familie kan blijven?' Ik koos voor het laatste."

Nieuwe start

De doelman besloot een nieuw leven op te gaan bouwen in Griekenland. Carroll begon bij OFI Kreta. Zijn familie verhuisde mee. "Het was augustus, 35 graden en de mensen waren goed voor ons. Ik kon er fijn leven. Ik speelde weer goed en vijf maanden later kocht Olympiakos mij." Zijn debuut bij de populairste club van Griekenland was er een om van te dromen. In de Europa League-wedstrijd bij Rubin Kazan in Rusland moest hij invallen. De eerste doelman toentertijd, Balzázs Megueri, kreeg rood en een strafschop was het gevolg. Carroll hield, koud in het veld, de penalty en won met Olympiakos de wedstrijd met 1-0. Hij werd meteen een lieveling van het Griekse publiek.

Toekomst

Tijdens het Champions League-duel met Manchester United staat hij niet in de basis. Hij fungeert als tweede doelman achter Roberto Jiménez. Maar dat vindt hij niet erg. "Het is al prachtig dat we tegen Manchester United mogen spelen." Het doel voor Carroll ligt bij het EK van 2016. Ondanks het feit dat Carroll inmiddels 36 jaar is maakt hij weer deel uit van de selectie van Noord-Ierland. Carroll hoopt zich met zijn land te kwalificeren voor het hoofdtoernooi.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner