19.02.2020 14:08

De bizarre cijfers van het 19-jarige wonderkind Håland

Vrijwel alle ogen waren bij het achtste finale-duel in de Champions League tussen Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain gericht op Erling Håland en Kylian Mbappé, op dit moment de twee grootste supertalenten op de voetbalvelden.

Als het echt om een onderling duel zou zijn gegaan, had de Noorse aanvaller van Die Borussen met flinke afstand gewonnen van de Fransman. De Bundesliga-club won namelijk in het Signal Iduna Park met 2-1 van Paris Saint-Germain. Beide Duitse treffers werden gemaakt door Håland. Vooral het tweede doelpunt was van ongekende klasse, want van ongeveer twintig meter ramde hij de bal genadeloos hard tegen de touwen achter Keylor Navas. Voor PSG scoorde de Braziliaanse ster Neymar. 

Håland was zijn periode bij Borussia Dortmund al uitstekend begonnen, zijn optreden in de Champions League onderstreepte andermaal het talent van de zeer complete spits. Sinds zijn overgang van RB Salzburg naar Duitsland maakte niemand meer goals dan de aanvaller. Håland scoorde al elf keer en daar had hij slechts zeven wedstrijden voor nodig. 

Spelers met de meeste goals sinds transfers van Håland naar BVB: 

  1. Håland – 11 doelpunten
  2. Ronaldo, Isak – 8 doelpunten
  3. Immobile, Lewandowski, Son, Mavididi, Rebic – 6 doelpunten

De treffers van de Scandinaviër zorgden ook voor een unicum. Håland werd namelijk de eerste speler ooit voor twee verschillende clubs wist te scoren in het miljardenbal. Hij maakte er acht namens RB Salzburg uit Oostenrijk en voor Borussia Dortmund dus twee. Pas sinds twee seizoenen mogen spelers voor twee verschillende ploegen spelen in de Champions League. 

Tien treffers dus in het grootste Europese clubtoernooi. En dat tijdens zijn debuutseizoen. Het heeft ervoor gezorgd dat Håland in een zeer select gezelschap terecht is gekomen. Slechts tweee andere spelers flikten het namelijk ooit om ook minstens tien keer te scoren in het eerste seizoen dat zij in de Champions league speelden.

Spelers met minstens 10 goals in hun debuutseizoen in de CL:

  • 2019/20 – Håland (10 goals)
  • 2017/18 – Mané (10) en Roberto Firmino (10)

"Hij is een geboren doelpuntenmaker", spraak Borussia Dortmund-middenvelder Axel Witsel lovend over zijn nieuwe ploeggenoot. "En nog maar negentien jaar oud... echt een geweldig talent. Er is nog veel ruimte voor verbetering, maar hij is hard op weg om een waanzinnige speler te worden."

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner