10.02.2020 11:17

Slechte Barça-defensie belemmeren De Jong en Messi niet

Het ging met hangen en wurgen, maar FC Barcelona pakte zondagavond een belangrijke zege op bezoek bij Real Betis. Tijdens de 2-3 zege voor Barça bereikte het wel een matige grens aan tegengoals, maar Frenkie de Jong en Lionel Messi zorgden voor lachende gezichten. 

FC Barcelona incasseerde dit seizoen al 28 doelpunten in de Spaanse Primera División, een bijzonder hoog aantal voor de Catalanen na 23 wedstrijden. De laatste keer dat FC Barcelona dit overkwam, was in 2002/03 toen het na even zoveel wedstrijden dertig goals tegen had gekregen. Deze eeuw begon nog slechter voor Blaugrana, want in 2000/01 

Meeste goals tegen FC Barcelona deze eeuw na 23 duels:

  1. 2000/01 – 34 tegentreffers
  2. 2002/03 – 30 tegentreffers
  3. 2019/20 – 28 tegentreffers

De Jong maakte het eerste doelpunt van FC Barcelona, na een schitterende aanval die eindigde met een heerlijke pass van Messi op de voormalig Ajacied. Het was zijn tweede treffer van het seizoen en daarmee volgt de middenvelder Mark van Bommel op. In het seizoen 2005/06 was hij de laatste Nederlander die tweemaal scoorde in de Primera División. 

Naast de assist op De Jong, was Messi ook aangever bij de treffers Busquets en Clément Lenglet. Opvallend was dat de Argentijnse supervedette zelf niet tot scoren kwam, wat in de twee voorgaande La Liga-duels ook al het geval was. Zo vaak komt het niet voor dat Messi in drie duels op rij niet weet te scoren. Daarin gaf hij wel vijf assists, dus zijn productie stond niet stil. Het was pas de vierde keer dat Messi in één duel drie assists gaf. 

Duels van Messi waarin hij drie assists gaf: 

  • Met Barcelona vs. Levante in 2014 (1-4, Copa del Rey)
  • Met Barcelona vs. Getafe in 2016 (6-0, La Liga)
  • Met Argentinië vs.Paraguay in 2015 (6-1, Copa America)

Met veertien doelpunten en tien assists in de competitie is Messi pas de tweede speler uit één van de vijf Europese topcompetities die al twee keer de dubbele cijfers heeft bereikt. De enige andere speler die dit kunstje al flikte, is Jadon Sancho. De vleugelaanvaller Borussia Dortmund scoorde dit seizoen twaalf keer en gaf al dertien keer een assist. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner