27.03.2014 19:27

Topper in de ArenA, degradatiewedstrijd in Kerkrade

Nog vijf (en een halve) speelronde en het reguliere Eredivisie-seizoen is ten einde. Voor alle clubs staat er nog wat op het spel, dus is iedere wedstrijd zoals het zo mooi heet, ‘een finale’. Een belangrijke speelronde staat ons dit weekend te wachten. Beslist Ajax de titelstrijd? Deelt RKC Waalwijk Roda JC de genadeklap uit? We blikken vooruit op speelronde 30!

Ajax kan titelstrijd beslissen

Alle ogen zijn dit weekend gericht op Ajax – FC Twente. De wedstrijd is allesbeslissend in de strijd om het kampioenschap. De Amsterdammers hebben een ruime voorsprong op de concurrentie en zijn de gedoodverfde favoriet voor de titel. Wint Ajax zondag de topper tegen de Tukkers, dan kan de Amsterdamse club de vierde titel op rij bijna niet meer mislopen. Wint Twente echter in de ArenA, dan kan de titelstrijd nog zomaar spannend worden. Het team van Frank de Boer heeft nu een voorsprong van zes punten op PSV (dat één wedstrijd meer heeft gespeeld) en het gat met de club uit Enschede bedraagt zeven punten. Neemt Ajax zondag een voorschot op het kampioenschap?

Roda JC vecht voor laatste kans

Het duel tussen Ajax en FC Twente belooft spannend te worden, maar het wordt zo mogelijk nog spannender bij Roda JC – RKC Waalwijk. De twee clubs gaan samen met NEC uitmaken wie er dit seizoen op de laatste plaats eindigt en dus rechtstreeks degradeert naar de Jupiler League. De ontmoeting tussen de club uit Kerkrade en de Waalwijkers is dus een duel op leven en dood. Met name voor Roda JC is het een belangrijke wedstrijd: verliest het team van Jon Dahl Tomasson, dan kan na dit weekend het gat met de concurrentie vijf punten bedragen. Directe degradatie lijkt dan onafwendbaar. Het is één voor twaalf in Kerkrade. In Waalwijk beseffen ze in ieder geval dat het duel Roda JC van levensbelang is: het uitvak in het Parkstad Limburg Stadion is zondag tot de nok gevuld.

PSV probeert door te stomen

Wie gaat PSV stoppen? Het team van Phillip Cocu lijkt een onhoudbare machine. De Eindhovenaren wonnen al acht wedstrijden op rij en staan nu op een hele knappe tweede plaats. Daarbij moet overigens wel gemeld worden dat Feyenoord en FC Twente in verliespunten boven PSV staan. Hoe je het ook wendt of keert: de strijd om de tweede plaats is ongekend spannend. Zaterdagavond gaat de club uit Eindhoven voor de negende opeenvolgende overwinning. In het Philips Stadion komt FC Groningen op bezoek, dat er alles aan doet om in het linker rijtje te eindigen. In de vorige speelronde versloegen de Groningers Vitesse met 3-1, dus PSV is gewaarschuwd.

Feyenoord mag geen punten laten liggen

Feyenoord moet zondag in de race om de tweede plaats een reguliere overwinning boeken. In De Kuip ontvangen de Rotterdammers Go Ahead Eagles, dat dit seizoen de nodige indruk heeft gemaakt in de Eredivisie. Feyenoord-trainer Ronald Koeman zal zondagmiddag alleen genoegen nemen met de overwinning en dat is meer dan terecht, want de club uit Rotterdam mag in de race om de tweede plek geen onnodige punten meer morsen. Eerder dit seizoen pakte de club uit Deventer een knap punt tegen Feyenoord: door een laat doelpunt van Marnix Kolder eindigde de wedstrijd in de Adelaarshorst in 2-2.

Vitesse heeft het niet in eigen hand

De kans dat er volgend seizoen Champions League-voetbal in de GelreDome wordt gespeeld, is vorige week een stuk kleiner geworden. Vitesse verloor in speelronde 29 van FC Groningen en daardoor zijn de Arnhemmers gezakt naar de vierde plaats. In verliespunten staat het team van Peter Bosz zelfs vijfde, waardoor de tweede plaats erg ver weg lijkt. Om toch nog op de tweede plek te eindigen zal Vitesse de komende vijf duels moeten winnen en moeten hopen dat de concurrentie punten verliest. De reeks van vijf wedstrijden begint zaterdag met een lastig duel tegen sc Heerenveen. De Friezen staan zesde en hebben een ticket voor de play-offs binnen. Er staat daardoor weinig druk op het team van Marco van Basten, dat de laatste vijf wedstrijden van de competitie onbevangen kan spelen.

NEC moet domper verwerken

NEC werd woensdagavond in de halve finale van de KNVB-beker uitgeschakeld door PEC Zwolle, maar moet zich snel over de teleurstelling heen zetten. Het bereiken van de finale van het bekertoernooi was erg leuk geweest, maar het is voor de Nijmegenaren veel belangrijker om in de competitie goed te presteren. NEC staat zeventiende en vecht voor lijfsbehoud. Het voornaamste doel is om niet op de laatste plaats te eindigen en met die doelstelling in het achterhoofd speelt het team van Anton Janssen zaterdag tegen Heracles Almelo. Het is voor de club uit Nijmegen een zeer belangrijke wedstrijd, zeker als je bedenkt dat een dag later concurrenten Roda JC en RKC Waalwijk tegen elkaar spelen.

 

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner