03.04.2014 23:06

Benfica in Alkmaar te sterk voor AZ

Aron Jóhannsson (l.) kreeg in de eerste helft van AZ - Benfica een grote kans, maar stuitte op doelman Artur (r.). (3-4-2014)

De halve finale van de Europa League lijkt voor AZ ver weg nadat de Alkmaarders op eigen veld een nederlaag hebben geleden tegen Benfica. AZ was in grote delen van de wedstrijd zeker niet de mindere, maar scoorde niet. Vlak na rust deed Eduardo Salvio dit wel en dus reizen de Portugezen met een prima uitgangspositie terug naar Lissabon.

AZ begon sterk aan het duel en toonde aan niet bang te zijn voor de sterker geachte Portugezen. De Alkmaarders zochten vanaf de aftrap de aanval en creëerden ook enkele prima mogelijkheden. Roy Beerens zag twee afstandsschoten naast gaan en ook een inzet van Viktor Elm ging naast. De grootste mogelijkheid van de eerste helft was hierna voor Aron Jóhannsson. Na een prima steekbal van Beerens kon de spits alleen op Artur Moraes af, de Braziliaanse doelman van Benfica. Met zijn voet werkte de goalie de schuiver van Jóhannsson naast de voor AZ verkeerde kant van de paal. Vlak na de kans voor Jóhannsson was ook Steven Berghuis nog dicht bij een doelpunt, maar zijn geweldige knal van afstand werd knap door Artur Moraes uit zijn doel gehouden. Benfica zette hier weinig tegenover. De Portugezen kwamen er enkele malen snel en dreigend uit, maar een uitgespeelde mogelijkheid creëerden ze niet. Enkele afstandsschoten waren de enige wapenfeiten van de club uit Lissabon. Vlak voor rust mochten ze zelfs blij zijn dat hun keeper opnieuw een poging van Berghuis keerde.

Twee minuten na de rust stond Benfica echter plots op voorsprong. Na balverlies van Celso Ortíz waren de Portugezen er razendsnel uit. Miste Óscar Cardozo in eerste instantie nog de eerste kans dankzij goed keeperswerk van Esteban, de rebound was voor Eduardo Salvio. Met een fraaie halve volley schoot hij het leder in het lege doel. Die tegenvaller kwam hard aan bij de thuisclub. AZ kwam er nog weinig aan te pas en Benfica nam het heft in handen. De beste kansen waren in de tweede helft dan ook voor de Portugezen. Het dichtst bij een doelpunt was Nicolás Gaitán, maar Esteban redde knap op zijn kopbal van dichtbij. Het goede spel van de eerste helft had AZ blijkbaar veel kracht gekost want na de hervatting werd er aan Alkmaarse zijde nog nauwelijks iets gecreëerd. Artur Moraes hoefde alleen nog in actie te komen na een kopbal van Elm. De ploeg uit Alkmaar perste er nog een klein slotoffensiefje uit, maar het mocht niet baten. Zo heeft AZ met 1-0 in eigen huis verloren van Benfica en lijkt de halve finale ver weg.

Door: Roel Egberts