06.04.2014 18:24

Ongekend spannend duel eindigt in gelijkspel

In Kerkrade waren we vandaag aanwezig bij een geweldig duel tussen Roda JC en AZ. De thuisploeg moest de drie punten pakken om de aansluiting te pakken bij NEC, dat drie punten voorstond voor deze wedstrijd. Het werd uiteindelijk 2-2 na een enorm spannend duel en Roda moet dus nog vol aan de bak om de achterstand op NEC te verkleinen.

In de eerste helft zagen we een sterk Roda JC. Fel, strijdlustig en met goed positiespel gingen de mannen van Jon Dahl Tomasson de strijd aan. Dat leverde al na acht seconden een kans voor Guus Hupperts. Spits Berry Powel was na een kwartier voetballen ook dichtbij, toen hij de bal over het doel kopte. Tien minuten later was het wel raak voor Powel: een uitstekende voorzet van Dijkhuizen werd door de spits prima binnengekopt: 1-0 Roda JC.

AZ kwam in het hele stuk niet echt voor en pijntjes en klachten waren duidelijk zichtbaar. Roy Beerens moest al snel gewisseld worden met een kuitblessure en andere spelers leken vermoeid bij het elftal van Dick Advocaat. Toch kwamen de Alkmaarders op gelijke hoogte, toen Henriksen een afgeslagen vrije trap vanaf de rand van de zestienmeter in de kruising schoot. Vlak voor rust de gelijkmaker en niet veel later gingen beide ploegen rusten met een 1-1 stand.

Ook in de tweede helft zagen we een sterk Roda in de eerste tien minuten. Vol druk op de verdediging van AZ en dan hopen dat er een kans voor bijvoorbeeld Powel komt. Die kreeg ook twee prima kansen, maar beide kansen werden niet benut.  En als ze aan de ene kant niet vallen, zie je dat er aan de andere kant wel gescoord wordt. En zo gebeurde het ook: na een uur spelen knikte Aron Jóhannsson bij de eerste paal de 2-1 binnen voor AZ en hij creëerde zo een ongemakkelijke stilte in het Parkstad Limburg Stadion. Het was de tweede doelpoging van AZ en ook het tweede doelpunt.

Lang kon AZ niet van de voorsprong genieten, want tien minuten later werd het alweer gelijk. Esteban bokste een hoge bal weg, maar deed dat recht in de voeten van Guus Hupperts. Die dacht niet na en knalde de bal met zijn linkerbeen in het doel: 2-2 en nog hoop voor Roda JC. Na de gelijkmaker brak er een zinderende slotfase aan. Verdediger Guy Ramos werd met zijn tweede gele kaart weggestuurd en de spanning en de frustratie namen bij Roda erg toe. De ploeg gaf niet op en liet zich van zijn meest gepassioneerde kant zien in de slotfase. Toch was het niet genoeg om de overwinning binnen te slepen. Een 2-2 gelijkspel was alles wat Roda uit deze middag kon halen en de ploeg zal dus twee punten achter NEC staan op de ranglijst. Volgende week wacht FC Twente in Enschede voor Roda JC en die wedstrijd wordt nog zwaarder dan de ontmoeting van vandaag tegen AZ.

Door: Brent van Ooijen