20.04.2014 20:14

Strijdlustig Zwolle schrijft geschiedenis en vernedert Ajax

PEC Zwolle heeft geschiedenis geschreven. Voor het eerst in haar historie heeft het de bekerfinale gewonnen. Met strijdlust en passie was Zwolle de bovenliggende partij en dat drukte zich duidelijk uit in doelpunten: 5-1. De uitslag was niet eens geflatteerd te noemen. Ajax speelde ruim ondermaats en de fans van de 'uitploeg' zorgden ervoor dat de wedstrijd in het begin geruime tijd gestaakt werd.

Vanaf de eerste seconden was de wedstrijd heetgebakerd. Alleen was dat niet op een positieve manier. In de eerste minuten moest scheidsrechter Bas Nijhuis de wedstrijd stilleggen vanwege vuurwerk op het veld. Nadat het duel was hervat, schoot Ricardo van Rhijn zijn werkgever met een schitterend doelpunt op voorsprong. Een afstandsschot verdween via de onderkant van de lat achter Zwolle-goalie Diederik Boer. De vreugde op het veld was voor korte duur. Wederom gooiden de supporters van Ajax vuurwerk op het veld, waardoor Nijhuis genoodzaakt was de wedstrijd voor geruime tijd stil te leggen. Uiteindelijk werd besloten om de wedstrijd te hervatten. PEC Zwolle bleek vol revanchegevoelens te zitten door het gedrag van de fans van Ajax. De Amsterdammers speelden zelf alsof ze zich schaamden voor de eigen aanhang.

Met strijdlust en passie legde Zwolle haar wil op aan Ajax. Dat zorgde ervoor dat na twaalf minuten Zwolle al op een 2-1 voorsprong stond. Tweemaal was het Ryan Thomas die het leder achter Kenneth Vermeer wist te schuiven. De eerste bal ging via Niklas Moisander in het doel. Vervolgens stond Thomas goed op te letten bij een vrije trap die terugkeerde van de paal. Daarna was het de beurt aan Guyon Fernandez om twee doelpunten te maken. Oog in oog met Vermeer schoof de spits behendig raak, waarna hij nog voor rust de 4-1 in het doel kopte door twee verdedigers van Ajax in de lucht af te troeven. Het zorgde voor vreugdetranen bij de supporters van PEC Zwolle. Ajax had het enorm lastig met de speelwijze van PEC Zwolle, dat er zichtbaar op gebrand was om geschiedenis te schijven.

Zwolle ging na de theepauze door waar het gebleven was. In de vijftigste minuut stond de 5-1 al op het scorebord. Bram van Polen kopte een hoekschop eerst tegen Nicolai Boilesen aan, waarna hij de rebound snoeihard in het dak van het doel werkte. Zwolle ging daarna op zoek naar nog meer doelpunten en had die ook kunnen maken. Tweemaal kwam het met twee spelers op Vermeer af, maar beide keren was het te slordig in de passing. Ajax wist daar weinig tegenover te stellen. Als het in de buurt van de zestien van Zwolle kwam, was het niet scherp genoeg om een echte kans te creëren.

Uiteindelijk ging het speltempo omlaag, omdat de meeste spelers van PEC Zwolle hun energie in het eerste uur verbruikt hadden. Desondanks bleven de Zwollenaren relatief eenvoudig op de been. Door de ruime zege schrijft Zwolle geschiedenis. Het wint voor het eerst de bekerfinale en dat met ruime cijfers van de koploper: 5-1. Maandag zullen de spelers van Zwolle een rondvaart door de grachten krijgen en een huldiging in de binnenstad. Ajax-trainer Frank de Boer zal een oplossing moeten vinden om met zijn spelers deze knal te verwerken.

Door: Robin Tibbe