08.05.2014 20:34

Slimmer RKC heeft handen vol aan De Graafschap

RKC Waalwijk heeft tegen De Graafschap laten zien over meer slimheid te beschikken dan De Graafschap. De Waalwijkers stonden lange tijd onder druk tegen de Superboeren, maar lieten zich het hoofd niet gek maken. Dankzij een benutte vrije trap van Sander Duits stapte het zelfs als winnaar van het veld: 0-1.

Het was duidelijk dat De Graafschap zich niet het kaas van het brood zou laten eten voor eigen publiek. Toch moest het na één minuut bijna een tegendoelpunt slikken. Robert Braber ontdeed zich van zijn tegenstander en plaatste de bal vervolgens in de verre hoek. Doelman Theo Zwarthoed slaagde erin om zijn handschoen tegen het ronde voorwerp te krijgen. De Superboeren waren veel sterker in het eerste bedrijf. Het bleef bij blaffen, want er werd voor rust niet gebeten door De Graafschap. Wel had De Graafschap daar enkele kansen toe. Een kopbal van Milan Massop belandde op de lat, waarna Vincent Vermeij van dichtbij de rebound niet achter Arjan van Dijk wist te krijgen.

De thuisploeg bleef op zoek naar het openingsdoelpunt. Desondanks kregen ze het zo gehate 'Europese' uitdoelpunt om de oren. Sander Duits trapte behendig een vrije trap over de muur in het doel. Voor Duits een doelpunt met emotionele lading. De middenvelder begon zijn loopbaan in Doetinchem, maar kende daar geen gelukkige periode. Het doelpunt was voor hem een ultieme manier om revanche te nemen. De Graafschap liet zich niet uit het veld slaan. Het bleef de betere ploeg, maar Vermeij en Nathan Kabasele konden de achterstand tijdens de theepauze niet voorkomen.

In de tweede helft besloot RKC Waalwijk vroegtijdiger druk te zetten op de spelers van De Graafschap. Het kwam het spelniveau van de wedstrijd niet ten goede. Bij fases was het duel erg rommelig te noemen. De nieuwe tactiek van RKC-trainer Erwin Koeman zorgde er wel voor dat de bezoekers meer grip op de wedstrijd kregen. Graafschap slaagde er nauwelijks meer in om het strafschopgebied van de opponent te bereiken. Daarbij had het er alle schijn van dat het in de eerste zestig minuten haar energie had verspilt.

In de slotfase vonden de spelers van de thuisploeg toch nog een beetje energie om RKC onder druk te zetten. Vermeij en Kabasele kregen daardoor de ultieme kans om de gelijkmaker binnen te prikken. Tot tweemaal toe toonde doelverdediger Van Dijk zich attent en behoedde hij zijn werkgever voor een tegendoelpunt. Zondag 11 mei staat de return van dit duel op de kalender.

Door: Robin Tibbe