14.05.2014 14:00

Sleutelwedstrijd: Sparta/RKC – FC Dordrecht/Excelsior

De volledige samenstelling van het nieuwe seizoen in de Eredivisie is bijna bekend. Sparta, RKC Waalwijk, FC Dordrecht en Excelsior strijden om twee plaatsen op het hoogste Nederlandse voetbalniveau.

Sparta – FC Dordrecht:

Voor beide ploegen komt een plek in de derde ronde van de play-offs onverwachts. Sparta kende een hele goede eerste seizoenshelft in de Jupiler League, maar speelde dramatisch na de winterstop en zakte zelfs terug naar de zestiende plaats. Een gelukkige periodetitel, waarbij Jong PSV eigenlijk won, maar niet mag promoveren, zorgde ervoor dat Sparta alsnog terechtkwam in de play-offs. Daarin werd er eerst gespeeld tegen FC Eindhoven. In de thuiswedstrijd werden de punten nog gedeeld, maar dat werd recht gezet in Brabant. Sparta won met 2-0 en ging door naar de tweede ronde. Hierin trof het voor de tweede keer een tegenstander uit de Eredivisie. Eerder in het seizoen was AZ al te sterk in de KNVB Beker. Sparta vond hernieuwde kracht en zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat na Roda JC ook NEC degradeerde.

FC Dordrecht kent van alle ploegen in de play-offs het beste seizoen. Ze draaien lang mee in de top van de Jupiler League, maar moesten uiteindelijk toch zwichten onder het voetbalgeweld van Willem II, dat kampioen werd. De tweede plek zorgt er echter voor dat FC Dordrecht instroomt in de tweede ronde en daarin speelt tegen VVV-Venlo. Een koud kunstje voor de ploeg, dat over twee wedstrijden met 5-2 wint van de ploeg uit Limburg. Nu wacht dus Sparta, waar FC Dordrecht niet tegen wist te scoren in de laatste speelronde van de Jupiler League. In de zestiende speelronde werd het 3-2 voor FC Dordrecht in Rotterdam.

RKC Waalwijk – Excelsior

Het gebeurt niet heel vaak dat er drie ploegen uit de Eredivisie degraderen en dus ook drie ploegen promoveren. Het leed is al geschied voor Roda JC en NEC, maar RKC Waalwijk maakt nog kans op lijfsbehoud. Wel met wat geluk, want in de tweede ronde ging het bijna mis tegen De Graafschap. De ploeg uit Doetinchem kreeg in de slotfase nog twee hele grote kansen. Was één van die kansen raak, kon RKC Waalwijk zich richten op de Jupiler League. De Brabanders hielden echter stand, waardoor Excelsior de volgende tegenstander is in de finale van de play-offs.

De andere ploeg uit Rotterdam kende op meerdere vlakken een aardig seizoen. In de KNVB Beker kwam het tot de achtste finale en in de Jupiler League was de derde plek het eindstation. Met een doelsaldo van +31 kan het qua doelpunten ook meer dan tevreden zijn. Excelsior mag daarvoor lief kijken naar Lars Veldwijk, want de spits zorgde alleen al met zijn productie voor dat positieve doelsaldo. De aanvaller, die in de belangstelling van sc Heerenveen staat, scoorde maar liefst dertig maal en werd daarmee topscorer in de Jupiler League.

Wie zien we volgend seizoen terug in de Jupiler League? Sparta of FC Dordrecht? RKC Waalwijk of Excelsior? Via een tweeluik zal dit bekend worden. Donderdag zijn de eerste wedstrijden, terwijl de returnduels op zondag 18 mei zijn ingepland.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner