14.05.2014 16:55

Sleutelwedstrijd: AZ – FC Groningen

Een heel seizoen strijden en aan het einde daarvan is het nog niet afgelopen. FC Groningen en AZ maken onderling uit wie zich na Ajax, Feyenoord, FC Twente en PSV ook mag melden in Europa.

De winnaar van het tweeluik mag zich melden in de tweede voorronde van de Europa League. Zo’n rare voorronde, waar meer onbekende, dan bekende ploegen aan meedoen. Een mooie greep uit de tweede voorronde van de Europa League in het seizoen 2013/2014: VMFD Žalgiris (Litouwen), Pandurii Targu Jiu (Roemenië) en FC Aktobe (Kazachstan). Het bizarre is dat deze onbekende ploegen ook nog hun weg vonden naar de derde voorronde. In die ronde komt er een Nederlandse ploeg bij, die als vierde eindigde in de Eredivisie.

Ook in die voorronde is het mogelijk om kansloze ploegen te treffen, maar met een beetje pech kon je het vorig jaar opnemen tegen Udinese, Swansea City of Sevilla, de finalist van dit jaar. Pas bij winst in de derde voorronde komt de groepsfase van de Europa League dichtbij. In de play-offronde komen de verliezers uit de voorrondes van de Champions League erbij en strijden 62 teams om 31 plaatsen. Dit seizoen bleven slechts twee Nederlandse ploegen over tot aan de groepsfase. AZ en PSV redden het, FC Utrecht, Vitesse en Feyenoord sneuvelden.

De wedstrijd zelf

AZ en FC Groningen kwamen in de finale door in de halve finale tegenstanders uit de Eredivisie te verslaan. AZ rekende af met sc Heerenveen en won over twee wedstrijden met 3-1. FC Groningen legde Vitesse over de knie en maakte vooral in Arnhem indruk. De ploeg won met 4-1 in Gelderland, na een 1-0 overwinning in eigen huis.

Het is de vraag wie het meest te zoeken heeft in Europa. FC Groningen speelt dit seizoen fris en fruitig, maar mochten sterkhouders als Tjaronn Chery, Filip Kostic en Eric Botteghin verkassen, dan wordt het lastig om eenzelfde soort ploeg op de been te brengen. AZ presteerde dit seizoen het beste van alle Nederlandse ploegen in Europa. Daarnaast lijkt het niet heel ver achteruit te stappen op het gebied van uitgaande transfers. Het is echter aan de ploegen van nu om te bepalen wie een poging mag wagen in de Europa League.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner