15.05.2014 22:35

AZ en FC Groningen scoren niet in saaie pot

Richairo Živković (l.) en Simon Poulsen (r.) vechten om de bal tijdens AZ - FC Groningen. (15-5-2014)

AZ en FC Groningen hebben in een zeer povere wedstrijd geen eerste stap richting de Europa League kunnen zetten. De kansen waren op één hand te tellen, maar er werd uiteindelijk niet gescoord in Alkmaar.

Heel interessant begonnen AZ en FC Groningen niet aan de wedstrijd. De kat werd uit de boom gekeken en die boom stond blijkbaar op het middenveld, want daar speelde een groot deel van de eerste vijftien minuten zich af. Pas na twintig minuten keken de supporters hun ogen uit. Dat was omdat Esteban aan een gevaarlijke, maar succesvolle dribbel begon. De keeper moest een keer handelend optreden bij een strakke voorzet van Lorenzo Burnet, maar verder kende de eerste helft maar weinig hoogtepunten.

In het tweede deel van de wedstrijd leken beide ploegen wat meer te strijden voor de winst. Tjaronn Chery plaatste een vrije trap hard onder de lat, maar zag zijn inzet simpel gestopt worden. Filip Kostic kreeg de grootste kans na vijftig minuten spelen. De linksbuiten koos voor een schot vanuit een moeilijke hoek, waar voorleggen misschien een betere optie was. AZ bracht topscorer Aron Jóhannsson en de spits had een kwartier voor tijd de 1-0 op zijn kruin. Een mooie voorzet van Jóhann Guðmundsson belandde precies op het hoofd van de aanvaller, maar Jóhannsson zette te weinig kracht om Marco Bizot in de problemen te brengen.

Het was niet zo dat er in de slotfase opeens heel veel spektakel te beleven was. Kostic deed nog wat vervelend, wat een klein opstootje veroorzaakte, maar op twee gele kaarten na was er bijster weinig te beleven in de laatste tien minuten. AZ lijkt nu de beste papieren te hebben om een ticket voor de Europa League te bemachtigen. Zij kunnen met een uitdoelpunt in Groningen de ploeg uit het noorden pijn doen. FC Groningen – AZ staat aankomende zondag op het programma.

Door: Jos Boesveld