17.05.2014 16:20

Sleutelwedstrijd: FC Groningen – AZ

Met het doelpunt van oud-Zwollenaar Eric Botteghin pakt FC Groningen belangrijke punten in de strijd om de play-offs voor Europa.
Met het doelpunt van oud-Zwollenaar Eric Botteghin pakt FC Groningen belangrijke punten in de strijd om de play-offs voor Europa.

In de categorie finales; de finale van de play-offs voor Europa League. AZ en FC Groningen maken na de 0-0 in Alkmaar beiden veel kans op een plek in de tweede voorronde van het kleine broertje van de Champions League.

Beide ploegen maakten er geen bijzonder interessant schouwspel van in de heenwedstrijd. Het leek meer op een tactisch steekspel dan op een wedstrijd uit de Eredivisie. Een competitie die normaal hoog aangeschreven staat voor het aantrekkelijke gehalte. Er was dan ook niet echt een ploeg die aanspraak maakte op de overwinning, wat de ontmoeting in Groningen interessanter maakt.

Uitdoelpunt

Dat lijkt het begrip van FC Groningen – AZ te worden. De Europese regelgeving is al enkele jaren zo dat uitdoelpunten in geval van een gelijke stand over twee wedstrijden dubbel tellen. Voor FC Groningen betekent dat goed verdedigen, voor AZ een zoektocht naar een belangrijke treffer. Scoort de formatie uit Alkmaar namelijk één keer in Groningen, dan moet de thuisploeg al meteen twee keer scoren om volgend seizoen in de Europa League te voetballen.

Verdediging

Met zo’n situatie is het heel goed om te kijken naar de achterste linie van de thuisploeg. Daar zwaait Eric Botteghin met de scepter. De centrale verdediger is met zijn ervaring belangrijk in het hart van defensie en misschien nog wel belangrijker; hij miste nog geen enkele wedstrijd dit seizoen.  Voor een centrale verdediger natuurlijk bijzonder, omdat een schorsing zo aan je kleeft.

Aanval

Tegenover een goede verdediging moet een goede aanval staan. AZ lijkt weer te beschikken over topscorer Aron Jóhannsson. De spits begon in Groningen nog op de bank, maar viel in en oogde fit. Roy Beerens is er echter nog steeds niet bij. AZ speelde de heenwedstrijd met twee aanvallers in plaats van drie, omdat Beerens afwezig was met een kuitblessure. Dat mankement houdt hem nog steeds aan de kant, waardoor Dick Advocaat weer moet schuiven met spelers.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner