24.05.2014 23:21

Real Madrid pakt in verlenging tiende CL-winst

Iker Casillas tilt als aanvoerder de Champions League boven zijn hoofd. Hoofdrolspelers Cristiano Ronaldo en Sergio Ramos vieren links van hem het feestje mee, terwijl Angel Di Maria en Pepe ook juichen. (24-5-2014)

Real Madrid mag in haar prijzenkast ruimte maken voor de tiende Champions League. De manschappen van hoofdtrainer Carlo Ancelotti wonnen in de finale van het kampioenenbal na verlenging met 4-1 van Atlético Madrid. Real kroop door het oog van de naald door in de blessuretijd van de tweede helft pas de gelijkmaker te maken.

Bij Real Madrid nam Sami Khedira de plaats in van de geschorste Xabi Alonso. Raphaël Varane stond op de plaats van de geblesseerde Pepe. Atlético Madrid besloot risico te nemen door Diego Costa op te stellen. Al snel bleek dat de international van Spanje niet fit genoeg was. Na negen minuten verliet de spits noodgedwongen het strijdtoneel. De wisselingen in het elftal kwam het spelbeeld niet ten goede. Zowel Real als Atlético begon afwachtend en hielden bij balbezit veel spelers achter de bal. Real probeerde het strafschopgebied van Atlético wel te bereiken, maar verder dan enkele mislukte voorzetten kwam de 'thuisploeg' niet.

Uit het niets had Gareth Bale na een half uur dé kans om Real op voorsprong te zetten. Tiago lever de bal op het as van het veld in, waarna de verdediging van Atlético openklapte en Bale rechtstreeks richting doelman Thibaut Courtois liep. De vleugelaanvaller schoof de bal echter naast het doel. De tweede en enige andere kans van de eerste helft was wel raak. Diego Godín zette de kampioen van Spanje op voorsprong met een kopbal. Real-doelman Iker Casillas besloot hij een hoge voorzet rond de elf meter uit te komen en moest dat met een tegendoelpunt bekopen. Godín troefde Khedira af bij een kopduel en zag het leder over de goalie in het doel belandden.

Waar Real Madrid in de tweede helft op zoek moest naar de gelijkmaker, daar was Atlético Madrid de controlerende partij na de theepauze. Het zorgde voor aanvallende dreiging. Uitgespeelde kansen leverde het de mannen van hoofdtrainer Diego Simeone niet op. Tien minuten na rust was Real voor het eerst gevaarlijk in het tweede bedrijf. Een vrije trap van Cristiano Ronaldo werd van richting veranderd. Courtois reageerde attent en hield de bal met zijn vuisten uit het doel.

Opvallend was het spel van Cristiano Ronaldo, Gareth Bale en Karim Benzema. Het trio was veelal onzichtbaar. In de slotfase zette Real Madrid aan voor een slotoffensief. In de blessuretijd leverde dat de gelijkmaker op. De verdediging van Atlético werd verslagen door een geplaatste kopbal van Sergio Ramos. De verlenging bracht uitkomst in het voordeel van Real. Di María kwam na een fraaie actie alleen op Courtois af. De keeper bracht in eerste instantie redding, maar was kansloos bij de rebound van Bale: 2-1. Marcelo stelde de tiende CL-winst van Real definitief veilig door de 3-1 te maken. Het slotakkoord was voor Ronaldo die vanaf elf meter de eindstand op 4-1 bepaalde.

Door: Robin Tibbe