27.05.2014 12:33

De negen minuten van Diego Costa

Diego Costa moet zich al na negen minuten laten vervangen. (24-5-2014)
Diego Costa moet zich al na negen minuten laten vervangen. (24-5-2014)

Elke speler wil finales spelen, ongeacht leeftijd en ervaring. Zo moest Diego Costa ook hebben gedacht. Zijn Champions League-finale duurde echter negen minuten. Hij is de Schlemiel van de Week.

De lange spits liep al weken te sukkelen met zijn hamstringblessure. Als er één blessure is die veel rust nodig heeft, is het wel een blessure aan de hamstring. Maar Atlético Madrid had de genaturaliseerde Spanjaard nodig in de titelstrijd. Een beslissende wedstrijd tegen FC Barcelona en Diego Costa verscheen aan de aftrap. Hij kon maar liefst zestien minuten meedoen toen het weer in zijn hamstring schoot. Afgelopen zaterdag was het niet anders. Het verschil was de tegenstander, de entourage en het aantal speelminuten voor Diego Costa.

Naar de kant

Raar genoeg was de houding van Diego Costa ook anders. Waar de spits huilend van het veld liep tegen FC Barcelona, was de tocht naar de dug-out in de finale van de Champions League uiterst koel. Toeschouwers die niet aan het opletten waren kunnen het zelfs gemist hebben. In de negende minuut ging het bord van de vierde official omhoog en daarop verscheen het getal negentien. Het rugnummer van Diego Costa, die weer geen verschil kon maken voor zijn ploeg in een belangrijke finale.

Diego Simeone

Naast de duidelijke nederlaag na verlenging (Real Madrid won met 4-1), ging het ook over de trainer van Atlético Madrid. Diego Simeone nam voor de twee keer achter elkaar een groot risico door Diego Costa te gebruiken in zijn basisopstelling. Eigenlijk is de trainer ook een soort Schlemiel van de Week. Zeker als je ziet hoe een aantal van zijn spelers er totaal doorheen zaten na honderd speelminuten. Juanfran kon het allemaal niet meer belopen en gunde Marcelo een vogelvrije doortocht richting het doel van Thibaut Courtois. De Braziliaan kon vervolgens wel heel erg simpel de bevrijdende 3-1 inschieten.

Een wedstrijd zonder Diego Costa

Hoe zou de wedstrijd verlopen zijn als Simeone naar zijn verstand had geluisterd en Diego Costa buiten de selectie liet. Aanvaller Adrián zou hoogstwaarschijnlijk beginnen, maar de spits vond het net pas drie keer in de Champions League en Spaanse competitie gecombineerd. Na Diego Costa (met 27 doelpunten in de competitie) is David Villa met 13 doelpunten prominent aanwezig op de topscorerslijst. De Spaanse spits maakte vooral indruk bij Valencia in de punt van de aanval. Dit was dus een hele goede optie geweest voor Simeone, maar dat is achteraf makkelijk gezegd.

Al met al zal het seizoen van Atlético Madrid de geschiedenisboeken in gaan. De ploeg werd kampioen in Spanje en dat werd gevierd als twee overwinningen in de Champions League-finale. Diego Costa moet echter nog maar afwachten of zijn seizoen op een leuke manier afgesloten wordt. Het Wereldkampioenschap met Spanje komt eraan en de bondscoach van de kampioenenploeg wil alleen fitte spelers meenemen naar Zuid-Amerika. Valt Diego Costa door zijn ‘niet zeuren, maar werken’-houding buiten de boot?

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner