12.07.2014 19:00

De Jong: "Neem een stukje ervaring mee naar PSV"

Luuk de Jong verruilde twee jaar geleden FC Twente voor Borussia Mönchengladbach. De 23-jarige aanvaller keert nu terug naar de Eredivisie en gaat spelen voor PSV. Voetbal.com sprak met de kersverse aanwinst van PSV, die zaterdag een vijfjarig contract ondertekende in Eindhoven.

De keuze voor PSV was geen moeilijke voor de voormalig speler van onder meer FC Twente en De Graafschap. "Ik had meteen een goed gevoel bij PSV. Ze zaten al een tijdje achter me aan en het team dat er nu staat is een sterk team", vertelt De Jong, die veel vertrouwen heeft in zijn avontuur in Brabant na het gesprek met trainer Phillip Cocu.

"Ik moet als diepe spits in een 4-3-3 systeem gaan spelen. Ik weet dat ik in de Eredivisie veel kansen ga krijgen, maar het belangrijkste is dat ik weer lekker ga voetballen. Daarnaast wil ik natuurlijk mijn doelpuntjes gaan maken", vervolgt de aanvaller zijn verhaal. PSV was niet de enige kaper op de kust, want er was ook interesse vanuit Engeland en Duitsland. "Dat klopt, maar dat werd nooit echt concreet."

Buitenlands avontuur

In de zomer van 2012 nam Borussia Mönchengladbach De Jong over van FC Twente. "Het eerste seizoen in Mönchengladbach ging met ups en downs. Ik begon aardig, maar kreeg een knieblessure. Vervolgens duurde het een tijdje voordat ik weer fit was. Daardoor heb ik niet echt kunnen laten zien wat ik in huis heb", zegt De Jong, die vorige zomer met Jong Oranje actief was op het EK onder 21 in Israël. "Doordat ik in de zomer met Jong Oranje actief was op het EK sloot ik later aan. Er waren nieuwe spelers aangetrokken. Ik dacht dat ik een kans zou krijgen om me in het team te spelen, maar die kans heb ik nooit gehad. Maar het team draaide goed, dus ik kon niet klagen''. 

Het afgelopen half jaar werd de spits door de Duitsers verhuurd aan het Engelse Newcastle United. "Ik besloot te vertrekken om aan spelen toe te komen, maar omdat Yohan Cabaye naar Paris Saint-Germain vertrok moest ik vooral op het middenveld spelen. Ik voerde mijn verdedigende taken goed uit, maar had daardoor moeite om scherp te blijven voor het doel." Nu De Jong terug is in de Nederlandse competitie, wil het niet zeggen dat het buitenland een gesloten boek is. "Ja, natuurlijk heb ik ambitie. Ik wil eerst hier laten zien wat ik kan als spits en wie weet wat er dan in de toekomst nog kan gebeuren. Het is toch mooi om in een grote competitie te spelen en ik neem nu toch een stukje ervaring mee naar PSV."

Oranje

De Jong maakt de overstap naar PSV ook met het oog op Oranje. "Je weet dat je aan spelen moet toekomen om geselecteerd te worden voor het Nederlands elftal. Daar was bij Borussia Mönchengladbach geen zicht meer op. Daarom ook de keuze voor PSV, maar vooral om weer lekker te kunnen voetballen. Als dat goed gaat dan komt de rest vanzelf", aldus De Jong, die Oranje op de voet heeft gevolgd tijdens het WK in Brazilië. "Het is toch jammer dat Nederland de finale niet heeft gehaald." De Jong zelf hield geen rekening met een plek in de WK-selectie. "Er was misschien een kleine kans, omdat ik bij Newcastle weer aan spelen toekwam. Maar ik heb er nooit serieus rekening mee gehouden.''

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner