03.08.2014 19:54

PEC Zwolle rekent wederom af met Ajax

Stef Nijland (r.) zet PEC Zwolle op een 1-0 voorsprong tegen Ajax in de Johan Cruijff Schaal. Ryan Thomas (30) en Jesper Drost vieren mee. (3-8-2014)
Stef Nijland (r.) zet PEC Zwolle op een 1-0 voorsprong tegen Ajax in de Johan Cruijff Schaal. Ryan Thomas (30) en Jesper Drost vieren mee. (3-8-2014)

Het is Ajax niet gelukt om revanche te nemen voor de verloren bekerfinale tegen PEC Zwolle. Opnieuw trokken de Zwollenaren aan het langste eind. Zo aantrekkelijk als tijdens de KNVB Beker werd het niet, maar een 1-0 overwinning was voor Zwolle genoeg om de Johan Cruijff Schaal aan de prijzenkast toe te voegen.

Het begin van de wedstrijd was veelbelovend. Nick Viergever profiteerde bij een steekpass van Davy Klaassen van miscommunicatie in de defensie van PEC Zwolle. De middenvelder stond daardoor oog in oog met Diederik Boer. Viergever schoof de bal echter op de paal, ook de rebound was niet aan hem besteed. Niet veel later kreeg Mustafa Saymak aan de andere kant een prima mogelijkheid. Na slecht uitverdedigen van Ruben Ligeon probeerde Saymak het met een stiftbal. De bal verdween over Vermeer, maar belandde op het doel van de Amsterdammers. Vrijwel direct daarna ging het tempo flink omlaag.

De wedstrijd oogde stroperig en beide ploegen hadden absoluut niet het niveau van wat ze afgelopen seizoen lieten zien. Veelvuldig ging het mis in de passing. Bovendien stonden beide elftallen verdedigend opgesteld bij balbezit van de tegenstander. Veel verder dan een vrije trap van Lasse Schöne kwam Ajax niet. Nick Viergever moest zijn officiële debuut voor Ajax vroegtijdig staken met een knieblessure. Hij was al in de kleedkamer op het moment dat vlak voor rust een discutabel moment ontstond. Niklas Moisander legde Jesper Drost neer, die anders tegenover Vermeer kwam te staan. Scheidsrechter Danny Makkelie deed het af met een gele kaart, waardoor de centrale man ook aan de tweede helft mocht beginnen.

Het tweede bedrijf begon opvallend rustig. Het duurde tien minuten voordat het eerste gevaar een feit was en dat leverde direct een doelpunt op. Drost veroverde de bal op het middenveld, waarna Mokotjo het spel verlegde. De middenvelder, die in de belangstelling staat van Ajax, gaf een perfecte lage bal voor het doel. Stef Nijland was er als de kippen bij om met links raak te schuiven. Het veranderde het spelpatroon van de Ajacieden niet. Bij Ajax maakte even later Anwar El Ghazi zijn officiële debuut en aan de kant van PEC Zwolle was dat het geval voor spits Nikos Ioannidis.

Doelverdediger Boer kwam vrijwel niet in de problemen tijdens de wedstrijd. Zwolle zorgde zelfs bijna voor de verdubbeling nadat Saymak op aangeven van Ben Rienstra het leder in de verre hoek probeerde te plaatsen. Vermeer kreeg nog net zijn hand tegen de bal en voorkwam daarmee een vroegtijdige beslissing. Vlak voor tijd bracht Boer met een prachtig reflex op een prima kopbal van Niklas Moisander. Dichter bij een goal kwam de landskampioen niet, waardoor het voor het eerst in zijn historie de Johan Cruijff Schaal wint.

Door: Robin Tibbe

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner