06.08.2014 09:00

Sleutelwedstrijd: Beşiktaş - Feyenoord

Boëtius probeert het kopduel van Pektemek (Besiktas) te winnen in de derde voorronde van de Champions League. 30-7-2014.
Boëtius probeert het kopduel van Pektemek (Besiktas) te winnen in de derde voorronde van de Champions League. 30-7-2014.

Sinds het seizoen 2010/2011 kwam het niet meer voor dat er twee Nederlandse ploegen meespeelden in de Champions League . Feyenoord kan dit doorbreken, maar in de sleutelwedstrijd tegen Beşiktaş wordt dit heel lastig.

Zoals bekend is Ajax als landskampioen van vorig jaar al geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Feyenoord moet eerst in deze ronde afrekenen met de Turkse tegenstander, om vervolgens in de voorronde ook nog een tweeluik te winnen. Pas dan mag Feyenoord met 31 andere ploegen deelnemen aan het kampioenenbal.

Problemen in eigen huis

Feyenoord verloor in De Kuip met 1-2 van Beşiktaş, maar die uitslag geeft de verhouding niet juist weer. Het gaat dan niet eens om het feit dat de Turken goed speelden, want dat deden ze niet. Het was vooral Feyenoord dat zwak en futloos oogde. Oplevingen van Jean-Paul Boëtius waren er, maar zelfs de creatieve linksbuiten kon geen stempel drukken op Feyenoords eerste Europese wedstrijd dit seizoen. Mitchell te Vrede stond als spits op een eiland en kon alleen in de slotfase indruk maken, door een penalty te benutten en de eindstand zo wat dragelijker te maken.

Beşiktaş toonde zich ook alles behalve Champions Leaguemateriaal. De nummer drie van de Turkse competitie liet het spel aan Feyenoord en probeerde via de counter gevaarlijk te worden. Feit blijft dat de twee doelpunten vielen uit ongelukkige momenten van Feyenoord. Bij de 0-1 stond Joris Mathijsen niet goed te dekken bij een corner en de 0-2 kan gezien worden als een eigen doelpunt van Khalid Boulahrouz.

‘Heksenketel van Istanbul’

Het komt meer dan eens in het nieuws dat er in de Turkse competitie weer eens rellen zijn uitgebroken en dat spelers de catacomben in moesten vluchten om aan het supportersgeweld te ontkomen. De Turkse fans zijn fanatiek en dit uit zich vaak in volle tribunes die zich tegen de uitspelende ploeg verzetten. Feyenoord lijkt dit leed bespaard te worden, want een dag voor de wedstrijd volgde het nieuws dat het stadion nog niet eens voor een kwart is gevuld.

Van de 80.000 stoeltjes zijn er volgens de berichten op dinsdag 20.000 gevuld. Natuurlijk komen er via de kassaverkoop nog een boel toeschouwers bij, maar dat de 40.000 gehaald gaat worden is ondenkbaar. Natuurlijk kunnen 20.000 supporters ook veel kabaal maken, maar het zal in de (soms) jonge Feyenoordharten toch minder indruk maken.

Scoreverloop

Omdat Feyenoord twee doelpunten in eigen stadion heeft tegen gekregen, zal het zelf ook twee keer moeten scoren in Turkije om door te gaan naar de play-offs van de Champions League. Mocht het met 0-1 winnen is dit niet genoeg, omdat Beşiktaş met één uitdoelpunt meer alsnog door gaat. Een vroege voorsprong zou ontzettend fijn zijn voor de Rotterdammers, maar dan zijn ze er nog lang niet.

Ditzelfde geldt eigenlijk voor het de gehele voorrondes van de Champions League. Het tweeluik van Beşiktaş  winnen is het eerste hoofdstuk, maar in het tweede hoofdstuk kan het wel heel snel heel vervelend worden. Feyenoord kan dan namelijk ploegen als Arsenal, FC Porto, Bayer Leverkusen of Napoli treffen. Zware tegenstanders, waar in Rotterdam nog niet aan gedacht wordt. Eerst is er om 19.30 Nederlandse tijd een wedstrijd in Turkije tegen Beşiktaş. De nul houden en twee keer scoren. Zeven woordjes, makkelijk neergezet, maar probeer het maar eens tussen de lijnen te bewerkstelligen.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner