12.08.2014 13:15

Een slechte eerste indruk van Lamprou

Willem II - PSV Eindhoven was niet de wedstrijd van Kostas Lamprou. (10-8-2014)
Willem II - PSV Eindhoven was niet de wedstrijd van Kostas Lamprou. (10-8-2014)

Na een jarenlange rol als tweede keeper mocht Kostas Lamprou zondag als eerste keeper van Willem II starten. De goalie maakte beslissende fouten en kreeg rood en is daarom de eerste Schlemiel van de Week.

Het is bijna toevallig dat de eerste twee spelers in de rubriek Speler en Schlemiel van de Week keepers zijn. Kenneth Vermeer werd door zijn goede optreden gekoppeld aan deze schitterende prijs, terwijl Lamprou met zijn gestuntel zich een week lang slecht zal voelen na het lezen van dit artikel.

In de schaduw van de eerste keeper

Het licht wonderbaarlijke is dat Lamprou door Ajax naar Nederland werd gehaald toen hij uitblonk op een zaalvoetbaltoernooi. Juist, geen veldvoetbal. De Amsterdammers namen de keeper op in de jeugdopleiding, maar na één jaar mocht hij alweer vertrekken. Via een amateurclub kwam hij uiteindelijk alsnog bij Feyenoord terecht, waar hij wel een contract mocht ondertekenen.

Vanaf 2009 kwam hij in beeld in de grotere competities. Eerst als keeper van Jong Feyenoord, daarna kort als reservekeeper van Excelsior. In het seizoen 2011/2012 sloot Lamprou bij de selectie van Feyenoord aan, maar sindsdien zit hij meer op de bank dan dat hij ook daadwerkelijk onder de lat staat. In het afgelopen seizoenen kwam hij slechts tot twee wedstrijden in de Eredivisie. Zijn hoogtepunt kende hij in het seizoen 2012/2013, waar hij door een blessure van Erwin Mulder tot twaalf wedstrijden op het hoogste Nederlandse niveau kwam.

Lengte

Even terug naar het moment dat Lamprou gescout werd. Op een zaalvoetbaltoernooi, waar de goals kleiner zijn en goede reflexen broodnodig. Met 1.76 meter behoort de Griekse doelman tot één van de kleinere goalies in de Nederlandse competitie. Zo stond hij afgelopen zondag tegenover Jeroen Zoet van PSV, die de 1.90 meter aantikt. Zoet, die zag hoe Lamprou al vroeg in de wedstrijd een gigantische fout maakte. Hij kwam uit zijn doel na een lange bal van PSV en wilde de bal buiten zijn eigen zestien controleren en wegwerken. Jürgen Locadia zette druk, pikte de bal van Lamprou af na de aanname en kon vervolgens scoren in het lege doel.  

‘Vliegende keep’

Helaas bleef het daar niet bij voor de Griekse doelman, die voor één jaar verhuurd wordt aan Willem II. Zijn contract bij Feyenoord loopt in 2015 af en het is dus maar de vraag of hij nog terugkeert naar Rotterdam. In ieder geval wil Lamprou zich bewijzen op het hoogste niveau, maar een kwartier voor tijd tegen PSV is hij te gretig. Georginio Wijnaldum wordt aangespeeld in de zestien en als een raket stuift Lamprou naar de bal toe. Het veld is lekker nat, dus al glijdend gaat de goalie naar de grond. Wijnaldum is slim, tikt de bal weg en laat zich gewillig aanraken door Lamprou. Penalty, rood voor Lamprou en dus einde wedstrijd. Ervaren doelman David Meul komt hem vervangen en het is na het optreden van Lamprou tegen PSV heel goed mogelijk dat de nu nog tweede doelman van Willem II wat langer de voorkeur krijgt boven de Griek. Het leven als doelman in de Nederlandse competitie kan snel verkeren.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner