18.08.2014 11:00

Ajax en PSV winnen, Feyenoord overtuigt niet

Georginio Wijnaldum viert één van zijn twee doelpunten tijdens PSV Eindhoven - NAC Breda. (16-8-2014)
Georginio Wijnaldum viert één van zijn twee doelpunten tijdens PSV Eindhoven - NAC Breda. (16-8-2014)

De tweede speelronde in de Eredivisie is ook weer voorbij. Excelsior pakte de eerste driepunter, Ajax en PSV wonnen overtuigend. Feyenoord bleef teleurstellend steken bij sc Heerenveen. We blikken terug op speelronde twee!

In totaal werd er 36 keer gescoord in de tweede ronde van de Nederlandse competitie. PSV en NAC Breda namen door een 6-1 eindstand bijna twintig procent van die totale productie op zich. Verder was er ook een grote eindstand bij Excelsior – Go Ahead Eagles (3-2).

PSV overklast Brabanders

In de eerste helft kon de wedstrijd nog alle kanten op, maar door drie doelpunten in zes minuten was de wedstrijd snel gespeeld. Toen PSV eenmaal op stoom kwam, werden de doelpunten alleen maar mooier. Memphis Depay liet de wereld nog maar eens zien dat hij geweldige vrije trappen kan nemen en Georginio Wijnaldum was het eindstation van een schitterende aanval over meerdere schijven. Ook de knal van Jürgen Locadia was schitterend, dit met links Jelle ten Rouwelaar kansloos liet: 6-1.

Ajax mist vooral kansen in Noord-Hollandse derby

Voor Ajax is het altijd lastig in Alkmaar. Ook de ploeg uit AZ voetbalt extra gemotiveerd tegen de Amsterdammers. Na de openingstreffer van Davy Klaassen werd het nog gelijk via Steven Berghuis, maar daarna ontpopte zich een Amsterdams kansenfestijn. Kolbeinn Sigþórsson mocht twee keer af op keeper Esteban en de spits kopte ook nog een keer op de paal. Het waren uiteindelijk Lasse Schöne en Anwar El Ghazi die via individuele klasse de 1-3 eindstand op het scorebord zetten.

Feyenoord blijft ondermaats presteren

Voetballen tegen sc Heerenveen is niet makkelijk. De ploeg is uitgebalanceerd en heeft genoeg talent op het veld lopen om het iedere ploeg moeilijk te maken. Maar als de Friezen tegen Feyenoord na een uur spelen met tien man komen te staan, moet het toch te doen zijn voor de Rotterdammers. Toch kwam Feyenoord niet verder dan een 1-1 gelijkspel in eigen huis. Hakim Ziyech trapte een vrije trap binnen en dat was meteen zijn laatste wapenfeit voor sc Heerenveen. De middenvelder vertrekt naar FC Twente. Via Mitchell te Vrede, die met wat geluk een kopbal van Lex Immers verlengde, werd het alsnog 1-1. Overigens had Feyenoord nog de volle buit kunnen pakken, maar Kristoffer Nordfeldt hield zich knap staande in de slotfase. Het spel van Feyenoord is nog niet wat het moet zijn, maar wat niet is kan natuurlijk nog komen.

Weer een kraker met Go Ahead Eagles in de hoofdrol

Fans van Go Ahead Eagles zullen niet tevreden zijn met nul punten na twee speelrondes, maar het voetbal is in ieder geval meer dan aantrekkelijk. Vorige week in Groningen werd het na een thriller al 3-2, nu viel de uitslag weer naar de verkeerde kant voor de ploeg uit Deventer. Go Ahead Eagles kwam na een prachtig doelpunt van Jordan Botaka en een gelukkige intikker van Tom van Weert nog knap terug tot 2-2, maar in de laatste minuut ging het mis toen Deniz Türüç iets te vroeg begon met shirtjewisselen in de zestien. Scheidsrechter Jeroen Manschot wees naar de penaltystip en Sander Fischer benutte het buitenkansje: 3-2.

SC Cambuur blijft stunten tegen Nederlandse top

Het openingsprogramma van SC Cambuur was zeker niet makkelijk, maar de Friezen zijn hier prima doorheen gekomen. In de eerste speelronde werd er gelijkgespeeld tegen FC Twente en ook Vitesse kwam niet verder dan een 2-2 tegen SC Cambuur. Waar de ploeg uit Friesland nog ongelukkig was met het gelijkspel, zullen ze nu wat meer tevreden zijn. Bartomolew Ogbeche was scherp bij een rebound in de 89e minuut en tikte de bal in na een redding van Piet Velthuizen. De keeper ontplofte van woede, want vlak voor de gelijkmaker mocht SC Cambuur een corner nemen, waar de goalie toch echt dacht dat hij de bal voor de zijlijn tegenhield. Bij Vitesse was Zakaria Labyad met twee doelpunten de gevierde man.

PEC Zwolle blijft winnen

De verrassing van het seizoen kan wel eens heel goed PEC Zwolle worden. Na winstpartijen in de finale van de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal is de ploeg uit Overijssel het seizoen met twee overwinningen begonnen. Na FC Utrecht werd FC Dordrecht met 2-1 opzij gezet. Ook hier was het nodige geluk bij aanwezig, want het was Mustafa Saymak die in de slotseconden de winnende treffer inschoot na een assist van debutant Tomáš Necid. Daarvoor had Giovanni Korte de 1-1 binnen gefrommeld na het openingsdoelpunt van Ryan Thomas. Een nipt verlies dus voor FC Dordrecht, dat een goede start maakt in de Eredivisie. Niet alleen op het veld is de ploeg een aanwinst, op de social media bewijst het officiële Twitteraccount van FC Dordrecht ook over humor te beschikken. Volgen dus!

Overige uitslagen:
FC Twente – ADO Den Haag: 2-2
FC Utrecht – Willem II: 2-1
FC Groningen – Heracles Almelo: 3-1

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner