30.08.2014 22:41

Uth verschalkt FC Utrecht met hattrick

Mark Uth (l.) juicht op een hele mooie manier na zijn treffer tegen FC Utrecht. (30-08-2014)

Heerenveen stijgt naar de vierde plek op de ranglijst. De Friezen waren in een matig, maar bij vlagen enerverend duel, met 3-1 te sterk voor FC Utrecht. Mark Uth bezegelde het lot van Utrecht door zijn eerste drie treffers van het seizoen te maken.

De Friezen kwamen weliswaar al vroeg op voorsprong, maar het duurde even voordat de wedstrijd los kwam. Na drie minuten spelen schoot Mark Uth de 1-0 op het scorebord. Vervolgens volgde er een fase waarin er door beide ploegen matig gevoetbald werd. FC Utrecht had het meeste balbezit, terwijl sc Heerenveen op de counter loerde. De bezoekers konden aanvallend echter geen vuist maken, terwijl de counter van de Friezen ook maar mondjesmaat uit de verf kwam.

Pas na ruim een half uur spelen werd het spannend in Heerenveen. Yassin Ayoub schoot namens FC Utrecht een bal op de lat. Vlak voor de theepauze leek de thuisploeg op een 2-0 voorsprong te komen. Kenneth Otigba kon vrij inkoppen uit een hoekschop. De verdediger van Heerenveen zag zijn poging fraai gepareerd worden door Jeroen Verhoeven, die na 28 minuten de geblesseerde Robbin Ruiter had vervangen.

Beide ploegen kwamen flitsend uit de kleedkamer. Uth had vlak na rust de 2-0 moeten maken, maar de Duitser stuitte op doelman Verhoeven. Even later kreeg Willem Janssen een grote kans op de 1-1, maar zijn kopbal werd gepakt door doelman Kristoffer Nordfeldt. Het spel bleef in de tweede helft rommelig, waardoor een doelpunt aan beide kanten in de lucht hing. Het doelpunt werd uiteindelijk gescoord door de thuisploeg. Op aangeven van Kenneth Otigba kon Uth alleen op doelman Verhoeven af. De Duitser wist de Utrechtse doelman te verschalken en bracht de Friezen op een 2-0 voorsprong.

Utrecht probeerde in het laatste half uur nog wat te forceren, maar had het moeilijk in Heerenveen. Debutant Kristoffer Peterson kreeg op aangeven van Yassin Ayoub een grote mogelijkheid op 2-1, maar wederom bracht Nordfeldt redding. In de slotfase ging Utrecht alles of niets spelen, maar was het met name Heerenveen dat gevaarlijk werd op de counter.

In de blessuretijd kwam Utrecht eindelijk tot scoren. Op aangeven van Tommy Oar schoof Janssen de bal onder doelman Nordfeldt door: 2-1. Het leek nog spannend te worden, maar Uth maakte aan alle twijfel een einde. De Duitse spits werd weggestuurd door invaller Yanic Wildschut. Uth besliste vervolgens de wedstrijd definitief door zijn derde van de avond binnen te schieten: 3-1.

De Friezen komen met de overwinning op Utrecht voorlopig op de vierde plaats te staan. Utrecht is op de negende plek terug te vinden. Heerenveen moet volgende week op bezoek bij AZ Alkmaar, terwijl Utrecht het in eigen huis moet opnemen tegen ADO Den Haag.

Door: Jurre Hermans