04.09.2014 20:45

Mislukt debuut Jonker met Jong Oranje

Het debuut van Adrie Koster als bondscoach van Jong Oranje is donderdagavond in Deventer danig mislukt. Het EK-kwalificatieduel met het middelmatige Georgië eindigde in een blamerende nederlaag (0-1). Daardoor is de Nederlandse ploeg in groep 3 niet langer ongeslagen.

Jong Oranje bleef op zestien punten staan uit zeven duels. De ploeg van Koster sluit de groepsfase maandagavond in Tilburg af met de wedstrijd tegen concurrent Slowakije. De tien groepswinnaars en de vier beste nummers twee plaatsen zich voor de beslissende play-offs, die in oktober worden gespeeld. Het EK is in 2015 in Tsjechië.

Jong Oranje won in oktober vorig jaar nog met 6-0 in en tegen Georgië. De ploeg van Koster kreeg ook in de thuiswedstrijd legio kansen, maar de afronding liet veel te wensen over. Centrumspits Luc Castaignos bleek niet scherp en ook de afstandsschoten van aanvoerder Marco van Ginkel misten de juiste richting.

Niet sterk
De beste kansen in de eerste helft waren evenwel voor Karim Rekik en Kyle Ebecilio. Beiden raakten de bal in riante positie verkeerd.

Georgië was voor de rust niet geheel ongevaarlijk, met dank aan verdediger Mike te Wierik, die niet sterk speelde. De speler van Heracles Almelo werd in de rust vervangen door Ruben Ligeon. Door een te korte terugspeelbal bracht Mike van der Hoorn zijn doelman Warner Hahn in de 49e minuut onnodig in de problemen. De nieuwe keeper van PEC Zwolle kon nog net redding brengen.

Geen gelijkmaker
In de 71e minuut, tijdens het aanhoudende offensief van Jong Oranje, moest Hahn alsnog capituleren nadat een vrije trap van Georgië op de paal was beland. Uiteindelijk maakte Jambul Jigauri het verrassende doelpunt: 0-1.

Wat het gehaaste Jong Oranje daarna ook probeerde, de gelijkmaker wilde niet vallen. Ook de invallers Guus Hupperts en Jürgen Locadia konden het verschil niet maken.