24.09.2014 20:21

Milik leidt Ajax naar volgende bekerronde

Arkadiusz Milik (r.) knalt op doel in het bekerduel tegen JOS Watergraafsmeer. Uiteindelijk scoort de Pool zes keer tegen de amateurs. (24-09-2014)

Arkadiusz Milik heeft een geweldige woensdagavond beleefd in het Olympisch Stadion. De spits was bij acht van de negen doelpunten betrokken tegen JOS Watergraafsmeer, met zes doelpunten en twee assists: 0-9.

Ajax had binnen vijf minuten al op voorsprong moeten komen, maar op aangeven van Ricardo Kishna schoot Davy Klaassen van dichtbij op Mitchell Dijkstra. De landskampioen van Nederland bleef uiteraard de betere ploeg, maar kon de defensie van JOS Watergraafsmeer niet makkelijk doorbreken. Via een fout van doelman Dijkstra gebeurde het dan alsnog. De goalie schoot een terugspeelbal tegen de druk zettende Arkadiusz Milik op, waarna hij de bal simpel in het net kon leggen. Daarna ging het snel, met twee doelpunten in vier minuten. Lucas Andersen soleerde naar de 0-2 en Milik tikte een voorzet van Kishna in. JOS kon geen indruk maken, alhoewel Arthur van Metelen een prima kans op zijn voeten had, maar de verdediger van de thuisploeg schoot te gehaast over.

Ook in de tweede helft kreeg JOS een goede kans, maar dit keer was het Richmond Bossman die Diederik Boer niet kon verschalken. Ajax bleef weer even rustig, maar toen het eenmaal weer scoorde bleef het dat doen. Eerst scoorde Milik zijn derde van de avond met een kinderachtig rollertje vanaf de rand van de zestien en vervolgens bediende hij Kishna, die vrij werd gelaten bij de tweede paal. Ajax ging door, maar bij de 0-6 was Milik maar half betrokken. Hij vond Nick Viergever in de zestien, die vervolgens afspeelde op Queensy Menig. De spits kon niet missen en scoorde zo bij zijn officiële debuut in Ajax 1.

Het slotakkoord was voor, hoe kan het ook anders, Milik. De Poolse spits was nu betrokken bij vijf doelpunten en nam de zevende weer zelf voor zijn rekening. Hij bleef aan de bal nadat zijn schot geblokt werd en kon toen gemakkelijk de bal langs de liggende Dijkstra schuiven: 0-7. Daar hield het echter nog steeds niet op voor de spits, want met rechts legde hij zijn vijfde van de avond in het netje. Dan denk je dat het wel afgelopen was, maar Milik kon er maar geen genoeg van krijgen. De spits pikte een afgeslagen bal op en schoot zijn zesde ook raak: 0-9.

Door: Jos Boesveld