29.09.2014 10:00

PSV onderuit in rode topper, doelpuntrijke zaterdag

Scheidsrechter Kevin Blom (r.) stuurt tijdens de wedstrijd tussen sc Heerenveen en PSV Joshua Brenet (l.) van het veld door hem een directe rode kaart te geven. (28-09-2014)

De maandag is begonnen, dus het Eredivisie-weekend is weer voorbij. We zagen in de afgelopen speelronde liefst 38 doelpunten vallen en de scheidsrechters vier rode kaarten uitdelen; laten we maar snel terugblikken op speelronde zeven!

PSV profiteert niet en verliest in Friesland

Verliezen in het Abe Lenstra Stadion is geen schande, maar de nederlaag die PSV zondag tegen sc Heerenveen leed was pijnlijk. Het team van Phillip Cocu werd na een halfuur spelen in het zadel geholpen toen Heerenveen-back Stefano Marzo met rood van het veld werd gestuurd. Profiteren van de man meer situatie deden de Eindhovenaren echter niet; goede kansen werden met elf tegen tien nauwelijks gecreëerd en twintig minuten voor tijd werd het tien tegen tien, toen Joshua Brenet een rode kaart kreeg. Daley Sinkgraven, die wéér de beste man bij sc Heerenveen was, besliste vervolgens de wedstrijd in het voordeel van de Friezen door tien minuten voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd (1-0) te maken. PSV is nog wel koploper, maar staat nu in punten gelijk met Ajax en PEC Zwolle.

Sigþórsson grote man tijdens 'Avondje NAC'

Kolbein Sigþórsson is back! Ondanks dat Arkadiusz Milik in de midweekse bekerronde liefst zes keer scoorde tegen JOS Watergraafsmeer, kreeg de IJslander zaterdagavond de voorkeur in de spits boven de Pool. Sigþórsson beschaamde het vertrouwen van trainer Frank de Boer niet. In het Rat Verlegh Stadion maakte de spits drie doelpunten en daarmee had hij een groot aandeel in de 2-5 overwinning op NAC Breda. Eigenlijk had hij zelfs vier goals moeten maken, maar de IJslander kon een buitenkansje vanaf  de strafschopstip niet verzilveren. De Amsterdammers mogen zich nu opmaken voor een duel op Cyprus. Aankomende dinsdag neemt Ajax het in de Champions League op tegen APOEL Nikosia.

Feyenoord haalt sportieve wraak

De ploeg van Fred Rutten heeft zich succesvol gerevancheerd voor de uitschakeling in de KNVB-beker. In de tweede ronde van het bekertoernooi ging Feyenoord in de Adelaarshorst met 2-0 onderuit, maar zaterdagavond wisten de Rotterdammers wél te overtuigen in Deventer en keerden ze met een overtuigende 0-4 overwinning huiswaarts. Feyenoord-trainer Rutten koos ervoor om Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena op de bank te zetten en dat pakte goed uit. Met name Elvis Manu, die drie keer aangever was, floreerde voorin bij de Rotterdamse club. "We hebben onszelf eindelijk beloond met een overwinning", zo sprak Rutten na de gewonnen wedstrijd in Deventer.

PEC Zwolle houdt Heracles van eerste punt af

De gifbeker is nog niet leeg voor Heracles Almelo. De Heraclieden leken zaterdagavond het eerste punt van het seizoen te pakken, maar de overwinning ging uiteindelijk naar PEC Zwolle. In het IJsseldeltastadion speelde het team van John Stegeman een goede wedstrijd en kwam het twintig minuten voor tijd – verdiend – op 2-2 door een doelpunt van Oussama Tannane. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Almeloërs, totdat tien minuten voor tijd Mark Engberink zijn team benadeelde en een domme rode kaart pakte. Heracles Almelo zit in een slechte periode en in zulke gevallen geldt vaak de Wet van Murphy: alles gaat fout. Dat gebeurde zaterdagavond ook. Vijf minuten voor tijd profiteerden de Zwollenaren van de man meer situatie en schoot Stef Nijland de winnende binnen. Het werd in de slotminuut zelfs 4-2 toen Jesper Drost raak schoot.

Acht doelpunten aan de Krommedijk

De meeste doelpuntrijke wedstrijd van speelronde zeven werd zaterdagavond gespeeld aan de Krommedijk. Het publiek zag in het duel tussen FC Dordrecht en Vitesse liefst acht doelpunten vallen (uitslag: 2-6). Grote man aan Arnhemse zijde was niet Abiola Dauda (die overigens wel een keer scoorde), maar Valeri Qazaishvili. 'Vako', zoals de Georgiër ook wel bekend staat, scoorde in Dordrecht een hattrick door drie doelpunten te maken in de tweede helft. Door de overwinning maakt Vitesse een flinke sprong op de ranglijst en verruilt de club de zeventiende voor de elfde plaats in de Eredivisie.

FC Twente wint 'subtopduel' van FC Utrecht

De beste ploeg op het veld wint niet altijd. Dit was zondagmiddag ook het geval in de Grolsch Veste bij de wedstrijd FC Twente – FC Utrecht. De bezoekers uit de Domstad hadden (met name in de tweede helft) het betere van het spel, maar zagen de Tukkers de wedstrijd met 3-1 winnen. Een opvallende rol was in de wedstrijd weggelegd voor FC Utrecht-middenvelder Yassin Ayoub, die prachtig scoorde én een geel/rode kaart kreeg. "We hadden hier de buit mee moeten nemen, FC Twente had in de tweede helft niks te vertellen", zo sprak de kleine middenvelder van de Utrechters na de wedstrijd. De Enschedeërs zijn inmiddels opgeklommen naar de vijfde plaats in de Eredivisie en zijn als enige club nog ongeslagen dit seizoen.