02.10.2014 20:50

Feyenoord pakt de eerste punten in Europa

Feyenoord heeft donderdagavond de eerste overwinning in de Europa League geboekt. In de thuiswedstrijd tegen Standard Luik was het Elvis Manu die vijf minuten voor tijd de verdiende 2-1 in de rechterhoek prikte.

De grootste kans van de eerste helft ontstond pas kort voor het half uur. Daarvoor hielden Standard Luik en Feyenoord elkaar aardig in toom. Na een pegel van Jordy Clasie kon Elvis Manu de rebound achter Eiji Kawashima prikken, maar de aanvaller raakte de bal niet lekker, waardoor de Japanner ook in tweede instantie redding kon brengen. Na dat moment was Manu nog een keer gevaarlijk via een kopbal, maar Kawashima zag deze voorlangs vliegen. Standard werd slechts één keer gevaarlijk. Jeff Louis stifte de bal prachtig vanaf de rand van de zestien, maar Kenneth Vermeer kon de bal ternauwernood onder de lat weg tikken.

Vlak na rust kwam Feyenoord met meer geluk dan wijsheid op voorsprong. Miquel Nelom slingerde een bal vanuit de ingooi in de vijf meter van Standard en via Sven van Beek, die de bal slim schampte, werd Kawashima voor het eerst verschalkt in De Kuip. Feyenoord leek zelfvertrouwen te krijgen, maar kreeg op een lullige manier de 1-1 om de oren. Uitgerekend Van Beek stelde Jonathan Viera in staat om te scoren. De verdediger tikte de bal in zijn eigen zestien richting de aanvaller, die oog in oog met Vermeer koel bleef.

Feyenoord raakte de kalmte kwijt na de gelijkmaker. Het spel werd sneller naar voren verlegd en balverlies kwam vaker voor. Fred Rutten bracht Bilal Başaçikoğlu tien minuten voor tijd in, maar Manu pakte de spotlights. De aanvaller nam eerst een voorzet van Nelom prachtig mee, maar kon in alle vrijheid, op vijf meter van het doel, Kawashima niet verschalken. Hij leek na het missen van zijn tweede grote kans rijp voor de slacht, maar vijf minuten voor tijd besliste hij de wedstrijd alsnog. Uit de kluts kreeg hij de bal in de zestien en vanuit een moeilijke positie vond hij de rechterhoek: 2-1.

Door de overwinning is Feyenoord los in groep G. De ploeg heeft nu net als Standard Luik drie punten. In de andere wedstrijd in deze groep, tussen HNK Rijeka en Sevilla, werd het 2-2, waardoor de Spanjaarden bovenaan staan met vier punten en de Kroaten het met één punt moeten doen. Feyenoord gaat in de volgende wedstrijd richting Kroatië voor de derde wedstrijd in de groepsfase.

Door: Jos Boesveld