17.10.2014 10:00

Toppers op zaterdag, derbyday op zondag

Cuco Martina heeft zijn armen nodig om Kolbeinn Sigþórsson af te stoppen in de topper tussen Ajax en FC Twente. (30-03-2014)
Cuco Martina heeft zijn armen nodig om Kolbeinn Sigþórsson af te stoppen in de topper tussen Ajax en FC Twente. (30-03-2014)

Na twee weken geen Eredivisie-voetbal, hervatten we het aankomende weekend de competitie met een heerlijke speelronde. Aanstaande zaterdag komen de topclubs in actie en zien we onder andere PSV – AZ en FC Twente Ajax, zondag is de dag van de derby’s: sc Heerenveen – SC Cambuur en Go Ahead Eagles – PEC Zwolle. We blikken vooruit!

Makkelijk scorend Vitesse treft reuzendoder in spé

Voor de interlandbreak was Vitesse dé ploeg in vorm. Uit de laatste twee duels pakten de Arnhemmers zes punten en scoorden ze liefst twaalf keer. De cijfers spreken voor zich. Kan Vitesse deze topvorm behouden? Zaterdag komen we daarachter. Dan gaat de club op bezoek bij het sterk presterende  Willem II. De Tilburgse promovendus heeft een uitstekende competitiestart achter de rug en is terug te vinden op de achtste plaats in de Eredivisie, een paar plekken boven tegenstander Vitesse. Willem II won dit seizoen al van Feyenoord (1-2), AZ (3-0) en sc Heerenveen (2-1). Wordt het team van Jurgen Streppel de reuzendoder van de Eredivisie?

PSV zonder Bruma, Brenet en Cocu tegen AZ

Eén van de topduels van de zaterdagavond is PSV – AZ. De koploper van de Eredivisie zal het tegen de Alkmaarders moeten stellen zonder Phillip Cocu, Jeffrey Bruma en Joshua Brenet (allen geschorst), maar er is ook goed nieuws voor PSV. Zo zijn Luuk de Jong en Andrès Guardado weer inzetbaar en is Memphis Depay hard op weg om zijn rentree te maken. Voor tegenstander AZ, dat zevende in de Eredivisie staat, belooft het een lastig duel te worden.  De club uit Alkmaar won slechts één van de laatste tien ontmoetingen in Eindhoven.

Feyenoord wacht wedstrijd tegen hekkensluiter

Voor Feyenoord staat in speelronde negen een wedstrijd op het programma die gewonnen móet worden: Heracles-thuis. De Rotterdammers presteren dit seizoen ondermaats in de eigen Kuip, maar tegen hekkensluiter Heracles Almelo mag geen puntverlies worden opgelopen. Het vertrouwen bij de Rotterdammers groeit gestaag. Feyenoord won de laatste drie wedstrijden op rij en verkeerde in goede vorm, dus de interlandbreak kwam de Rotterdamse club niet goed uit. "Helaas zijn we dit weekend vrij", zei linksback Miquel Nelom iets meer dan een week geleden. Geen zorgen Nelom, aanstaande zaterdag wordt er gewoon weer gevoetbald.

Grolsch Veste podium van topper van het weekend

Het toetje van de zaterdagavond wordt gegeten in de Grolsch Veste. In Enschede neemt outsider FC Twente het in een heuse kraker op tegen titelkandidaat Ajax. De Enschedeërs verloren dit seizoen nog geen enkel (!) officieel duel, al werd er wel vaak gelijkgespeeld. De Amsterdammers zijn inmiddels opgeklommen naar de tweede plaats en zullen met vertrouwen richting het oosten van het land afreizen. De afgelopen jaren presteert Ajax goed in Enschede. Van de laatste vier duels in de Grolsch Veste, wonnen de Amsterdammers er twee en werden tweemaal de punten gedeeld. De Tukkers zijn dus gewaarschuwd.

Fries versus anti-Fries in het Abe Lenstra Stadion

Zondag is derbyday in de Eredivisie! We beginnen de voetbalmiddag met een Friese derby in Heerenveen. sc Heerenveen neemt het in het Abe Lenstra Stadion op tegen het SC Cambuur van Henk de Jong. Net als elke derby belooft het een beladen duel te worden, maar deze ontmoeting is misschien nog wel iets meer beladen dan een gemiddelde derby. De trainer van sc Heerenveen, Dwight Lodeweges, maakte eind vorig seizoen immers de overstap van Leeuwarden naar Heerenveen. Zoals bekend werd hem dat niet in dank afgenomen. Zondag treffen SC Cambuur en Lodeweges elkaar voor het eerst weer. Wat voor emoties maakt dit bij het publiek los?

Nog een derby op de zondag: de IJsselderby

Kunnen we ons allemaal nog de oorwassing van PEC Zwolle in Deventer van vorig seizoen herinneren? Go Ahead Eagles overklaste het team van Ron Jans in de Adelaarshorst en stuurde PEC Zwolle met een  4-1 nederlaag weer naar huis. Aankomende zondag kunnen de Zwollenaren zich revancheren voor deze zeperd. In Deventer wordt dan de IJsselderby weer gespeeld. Go Ahead Eagles is de huidige nummer veertien van de Eredivisie en won in de vorige speelronde knap bij FC Utrecht (2-3), terwijl PEC Zwolle, dat derde staat, toen een punt veroverde in de ArenA (0-0). Zondagmiddag, 14:30, we zijn er klaar voor!

Overige wedstrijden:
NAC Breda – ADO Den Haag
FC Dordrecht – FC Utrecht
FC Groningen – Excelsior

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner