24.10.2014 09:50

PSV naar Utrecht, Ajax treft Go Ahead Eagles

Anouar Kali (l.) probeert Luciano Narsingh (r.) van zich af te schudden tijdens het bekerduel PSV Eindhoven - FC Utrecht. (25-09-2014)
Anouar Kali (l.) probeert Luciano Narsingh (r.) van zich af te schudden tijdens het bekerduel PSV Eindhoven - FC Utrecht. (25-09-2014)

Na een midweekse speelronde in de Champions- en de Europa League, maken we ons op voor de tiende ronde van de Eredivisie. Koploper PSV speelt de lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht, Feyenoord gaat op bezoek bij nummer drie SC Cambuur en Ajax neemt het in de ArenA op tegen Go Ahead Eagles. We blikken vooruit!

Kelderduel op de vrijdagavond

We starten de tiende speelronde op de vrijdagavond met een duel tussen de nummers zestien en zeventien. In het Kyocera Stadion neemt ADO Den Haag het op tegen FC Dordrecht. De Hagenaren veroverden vorige week een zeer knap punt bij NAC Breda (1-1), ondanks dat ze tachtig minuten met een man minder spelen. Daar kan men in Den Haag vertrouwen uit putten. FC Dordrecht is de laatste tijd wat minder gelukkig en verloor al drie keer op rij. Daarnaast kregen de Schapenkoppen in die duels liefst dertien doelpunten tegen. Kan het team van Ernie Brandts vrijdag het tij keren?

Ontketend Vitesse treft geplaagd NAC

Het lijkt een kwestie van tijd voordat we Vitesse dit seizoen in de top van de Eredivisie terugvinden.  Het team van Peter Bosz draait als een tierelier: de club uit Arnhem won al drie keer op rij en scoorde in die duels liefst zestien keer. Het mooie van dit Vitesse is dat de ploeg niet afhankelijk is van de doelpunten van één persoon. Abiola Dauda is met vijf goals en drie assists belangrijk voor zijn team, maar ook Marko Vejinović (vier), Valeri Qazaishvili (drie), Davy Pröpper (drie), Zakaria Labyad (twee), Denys Oliynyk en Kelvin Leerdam (twee) maakten al meer dan één doelpunt. Vitesse is ontketend en de zware taak is aan NAC Breda, dat al vier duels op rij niet meer won, om de club uit Arnhem zaterdag af te stoppen.

AZ en FC Groningen zoeken aansluiting met subtop

Na negen speelrondes staan AZ (negende) en FC Groningen (elfde) in de middenmoot van de Eredivisie. In een onderling duel strijden de twee clubs zaterdagavond om een plekje in de subtop van de competitie. Daarnaast hebben beide ploegen wat recht te zetten. AZ ging in de vorige speelronde vrij kansloos onderuit tegen PSV (3-0) en FC Groningen kwam in een dramatische wedstrijd niet verder dan 1-1 tegen promovendus Excelsior. Als je kijkt naar de laatste uitwedstrijden van de Groningers, dan wordt het een lastige avond in Alkmaar. De ploeg van Erwin van de Looi verloor de laatste vier wedstrijden buitenshuis, kreeg in die duels elf doelpunten tegen en scoorde geen enkele keer.

Van Neymar en Messi naar Rijsdijk en Kolder

Zo sta je dinsdagavond te voetballen tegen Lionel Messi, Neymar, Iniesta en Piqué, zaterdagavond spelen de Ajacieden weer gewoon Bart Vriends, Sander Duits, Jeffrey Rijsdijk en Marnix Kolder. Een paar niveautjes lager, maar evenmin een belangrijke wedstrijd voor Ajax. Waar het tegen FC Barcelona mocht, zal het in de Eredivisie tegen Go Ahead Eagles moeten. De Amsterdammers hebben een achterstand van vier punten op PSV en mogen op eigen terrein tegen 'kleine clubs' geen onnodig puntverlies lijden. Go Ahead Eagles blaakt van het zelfvertrouwen na overwinningen op FC Utrecht (2-3) en PEC Zwolle (3-2) en zal zich niet zomaar naar de slachtbank laten leiden.

Feyenoord op bezoek bij verrassende nummer drie

Blijft het Cambuurstadion ook dit weekend een onneembare vesting? SC Cambuur staat na negen wedstrijden op de verrassende derde plaats in de Eredivisie en verloor dit seizoen nog geen enkele keer op eigen terrein. Daar kan zondagmiddag echter verandering in komen, als Feyenoord op bezoek gaat. De Rotterdammers verloren donderdagavond hun Europa League-duel HNK Rijeka verrassend (3-1) en hebben een deukje in hun zelfvertrouwen opgelopen. De speler die SC Cambuur in de gaten moet houden is Elvis Manu. De aanvaller, die vorig seizoen op huurbasis speelde in Leeuwarden, maakte drie doelpunten in de laatste vier wedstrijden.

PSV naar de Galgenwaard

Net als de twee andere Nederlandse clubs die nog actief zijn in Europa, lukte het PSV donderdag niet om te winnen. Bij de terugkeer van Memphis Depay kwam het team van Phillip Cocu niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De hervatting van de competitie is altijd lastig na een Europese wedstrijd en dan moet PSV aankomende zondag ook nog eens op bezoek bij FC Utrecht. De Domstedelingen zijn bezig aan een wisselvallig seizoen, waar een stunt tegen de huidige koploper prima in zou passen.

Subtoppers tegen elkaar in Zwolle

In het IJsseldeltastadion nemen zondag twee clubs het tegen elkaar op die in de vorige speelronde een teleurstellende derby speelde. PEC Zwolle verloor in de Adelaarshorst van Go Ahead Eagles (3-2), terwijl sc Heerenveen in eigen huis niet verder kwam dan 2-2 tegen provinciegenoot SC Cambuur. Sinds de Zwollenaren zijn teruggekeerd in de Eredivisie, hebben ze niet van van sc Heerenveen gewonnen. Van de laatste vier ontmoetingen wonnen de Friezen drie keer en werd er eenmaal gelijkgespeeld. Komt er voor PEC Zwolle zondag een einde aan die negatieve reeks?

Overige duels:
Heracles Almelo – Willem II
Excelsior – FC Twente

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner