28.10.2014 13:30

Het akelige vak dat interim-trainer heet

Tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Heracles Almelo maakt John Stegeman zich behoorlijk druk langs de kant. (13-09-2014)
Tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Heracles Almelo maakt John Stegeman zich behoorlijk druk langs de kant. (13-09-2014)

Het trainersvak kan ontzettend leuk zijn in de Eredivisie, maar zoals het er op dit moment aan toegaat bij Heracles Almelo, zal John Stegeman slecht slapen. Zijn ploeg staat onderaan en daarom is hij onze Schlemiel van de Week.

Stegeman volgde Jan de Jonge vorige maand op, nadat laatstgenoemde ontslagen werd na een bizar slechte seizoenstart van Heracles Almelo. De assistent-trainer mocht het woord assistent op zijn naambordje veranderen in interim, maar het draait nog steeds niet lekker in Overijssel. Inmiddels is besloten dat Stegeman als trainer blijft tot aan het einde van het seizoen, maar of dat een heel plezierige tour wordt, valt te bezien.

Doelsaldo 14-26

Alleen al aan het aantal gemaakte doelpunten en de geïncasseerde tegentreffers, is op te merken dat er zand in de machine zit bij Heracles Almelo. Op zich is het aantal gescoorde doelpunten zeker niet slecht, omdat ploegen als FC Dordrecht en FC Utrecht en FC Groningen het niet beter doen op dit vlak, maar met 26 tegendoelpunten staat de ploeg uit Almelo echter wel onderaan in het klassement.

Toch maar terug naar het positieve saldo van de gescoorde doelpunten. Deze statistiek komt echter al in een heel ander daglicht te staan als je de enige winstpartij van Heracles Almelo bekijkt. In een vlaag van opportunisme en frustratie voetbalde de hekkensluiter van de Eredivisie NAC Breda aan gort. In eigen stadion werd er maar liefst met 6-1 gewonnen van de Brabanders. Het betekende meteen een verdubbeling van de totale productie van Heracles Almelo.

Het is opvallend dat de ploeg maar één keer eerder meer dan één doelpunt scoorde in een Eredivisiewedstrijd. Alleen tegen PEC Zwolle werd twee keer het net gevonden, maar het mocht niet baten, gezien de eindstand van 2-4 in het voordeel van de Zwollenaren. Er werd gescoord tegen ploegen als Ajax, FC Twente en Feyenoord, maar geen enkele keer leverde dit ook daadwerkelijk de winst of zelfs maar een puntje op.

Paniek in Overijssel

Bovenstaand verhaal resulteert in de achttiende plek in de Nederlandse competitie voor Heracles Almelo. Het staat door de overwinning op NAC Breda weliswaar niet meer op nul punten, maar ploegen als ADO Den Haag, Go Ahead Eagles en NAC Breda beginnen wel langzaamaan punten te pakken. Hierdoor is het verschil tussen de veilige zestiende plek en Heracles Almelo al zeven punten.

De ploeg mag FC Dordrecht op de blote knieën bedanken, dat het de goede start van de Eredivisie niet heeft doorgezet. De promovendus verloor vier wedstrijden op rij in de Nederlandse competitie en daardoor raakt ook FC Dordrecht achterop in de strijd tegen degradatie. Zij pakten vijf punten, waarvan vier in de eerste drie wedstrijden van het voetbalseizoen. Daarom heeft Heracles Almelo nog iets in het vizier om naartoe te leven.

Achttien - zeventien

Twee getallen, die in de Eredivisie heel veel kunnen betekenen. Eindig je op de achttiende plek, is het over en klaar en voetbal je volgend seizoen in de Jupiler League. Weet je echter te vechten tegen het degradatiespook en eindig je op die zeventiende plek, dan is er nog een kans. In de play-offs moet je dan weliswaar voetballen tegen ploegen die een geweldig voetbalseizoen achter de rug hebben en barsten van het zelfvertrouwen, maar het is in ieder geval geen directe degradatie.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner