31.10.2014 10:00

Speelronde elf: thuiswedstrijden voor top drie

De elfde speelronde van het Eredivisie-seizoen 2014/2015 staat dit weekend op het programma! Door de midweekse bekerwedstrijden begint de speelronde niet vrijdag, maar pas zaterdag. De top drie, PSV, Ajax en Feyenoord, speelt een thuisduel. We blikken vooruit!

Ajax ontvangt geplaagd FC Dordrecht

Het gaat FC Dordrecht op dit moment niet voor de wind. Dinsdag verloren De Schapenkoppen het bekerduel in Arnhem tegen Vitesse (2-1) en dat betekende alweer het vijfde verlies op rij voor Dordt. Of FC Dordrecht, dat zeventiende staat, zich de komende tijd uit de nesten kan werken, is zeer de vraag. De club heeft een loodzwaar programma: Ajax-uit, FC Twente-thuis en Feyenoord-uit. Zaterdag gaat het team van Ernie Brandts op bezoek in de Amsterdam ArenA. De Amsterdammers staan tweede in de Eredivisie en moeten winnen om in het kielzog van koploper PSV te blijven. De achterstand op de Eindhovenaren bedraagt nu vier punten.

Het topduel: Feyenoord – PEC Zwolle

Feyenoord is bezig aan een sterke reeks en is inmiddels opgeklommen naar de derde plaats in de Eredivisie. 'Misschien meedoen om het kampioenschap', klinkt het alweer uit de mond van Feyenoord-icoon Willem van Hanegem. Wellicht is het een beetje te vroeg om dat te roepen, maar het moge duidelijk zijn dat het vertrouwen in Rotterdam weer terug is. Feyenoord neemt het zaterdagavond op tegen een van de lastigste tegenstanders van de competitie: PEC Zwolle. De Zwollenaren staan vierde en hebben laten zien voor geen enkele ploeg echt onder te doen. Het 0-0 gelijkspel dat PEC Zwolle in Amsterdam tegen Ajax uit het vuur sleepte, is een serieuze waarschuwing voor Feyenoord.

Korte hersteltijd voor FC Twente

In de subtop van de Eredivisie nemen FC Twente en sc Heerenveen het zaterdag tegen elkaar op. Terwijl de Friezen zich deze week rustig konden voorbereiden op het duel dat in de Grolsch Veste plaats zal vinden, speelden de Tukkers woensdagavond een zware bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Het team van Alfred Schreuder won na strafschoppen, maar een ideale voorbereiding in aanloop naar het duel van zaterdag kan de bekerwedstrijd het niet worden genoemd. Vorig seizoen won sc Heerenveen bijna in Enschede, maar toen stak Rasmus Bengtsson daar in de slotminuut een stokje voor (1-1).

Koploper Eredivisie vs. Topscorer Eredivisie

De gedoodverfde titelkandidaat van dit seizoen is PSV. Het team van Phillip Cocu leidt de dans in de Eredivisie en wint daarnaast gemakkelijk zijn wedstrijden. In het Philips Stadion speelt PSV zaterdagavond om 20:45 tegen FC Kramer.. uh, ADO Den Haag. Bij de Hagenezen is Michiel Kramer de targetman. Hij scoorde dit seizoen al acht keer en daarmee neemt hij 57% van de ADO-doelpunten voor zijn rekening. De opdracht voor PSV is duidelijk: Kramer uitschakelen en vertrouwen op het scorend vermogen dat voorin rondloopt.

Wedstrijden van Vitesse garantie voor doelpunten

Laten we de laatste vijf officiële wedstrijden van Vitesse eens bekijken: 2-6 winst tegen FC Dordrecht, 6-1 winst op  ADO Den Haag, 1-4 winst bij Willem II, 2-2 tegen NAC Breda en een 2-1 overwinning op FC Dordrecht in de beker. Wat valt op? Er wordt altijd veel gescoord bij wedstrijden van Vitesse, zowel door de Arnhemmers zelf als door de tegenstander. Zondagmiddag staat mogelijk weer een doelpuntrijke wedstrijd op het programma. Dan speelt Vitesse een uitduel met FC Utrecht. De Utrechters missen zondag onder andere Anouar Kali, die vorige week tegen PSV zijn hamstring afscheurde. Ook Mark van der Maarel (geschorst) is er niet bij.

FC Groningen en NAC Breda afsluiter elfde speelronde

De laatste wedstrijd die dit weekend wordt gespeeld is het duel tussen FC Groningen en NAC Breda. De twee vaste basisklanten in de Eredivisie zijn bezig aan een opvallende reeks in hun onderlinge wedstrijden. Van de laatste zestien keer dat de ploegen tegen elkaar speelden, was er maar eenmaal een ploeg die vaker dan twee keer scoorde.  Gezien het scorend vermogen van beide ploegen dit seizoen (FC Groningen: twaalf, NAC Breda: vijftien) is de kans vrij groot dat deze reeks zal worden verlengd.

Overige wedstrijden:
Go Ahead Eagles – Heracles Almelo
Willem II – SC Cambuur
AZ – Excelsior

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner