02.11.2014 16:23

Heracles draagt rode lantaarn over aan Dordt

Bas Nijhuis toont Deniz Türüç de rode kaart tijdens Go Ahead Eagles - Heracles Almelo. (02-11-2014).

Heracles Almelo is geen hekkensluiter meer van de Eredivisie. Zondagmiddag was de ploeg van trainer John Stegeman met 1-3 te sterk voor Go Ahead Eagles. Daardoor is FC Dordrecht de nieuwe rode lantaarndrager van de Eredivisie. Heracles had de tweede competitiezege onder andere te danken aan vroege rode kaart voor Deniz Türüc en een hattrick van Bryan Linssen

Go Ahead Eagles leek af te stevenen op een makkelijke zondagmiddag. Het duel was nog geen tien minuten onderweg of de bal lag al in het doel. Nadat Fernando Lewis eerst een grote kans om zeep hielp, ging de aanval verder en kon De Adelaarshorst alsnog juichen. Jeffrey Rijsdijk legde de bal panklaar voor Marnix Kolder, die knap voor zijn man kwam en raak kopte. Het geplaagde Heracles Almelo was de kluts even helemaal kwijt. De tweede treffer van de thuisploeg hing in de lucht, maar plotseling kantelde het duel.

Halverwege de eerste helft ging Türüç met een gestrekt been veel te hard door op de enkel van Fahd Aktaou. De rode kaart was de logische straf. Heracles Almelo kreeg met een man meer de overhand en dat resulteerde in een paar aardige kansen. Maar Wout Weghorst had het vizier niet op scherp staan, hij slaagde er niet in om in de eerste helft voor de gelijkmaker te tekenen. Die viel direct na rust wel te noteren. De kleine Bryan Linssen klopte Giliano Wijnaldum in de lucht en kopte de voorzet van Thomas Bruns over doelman Mickey van der Hart.

Met het doelpunt van Linssen ontspon zich een interessant duel. Go Ahead Eagles speelde namelijk naar de mogelijkheden die het had. De ploeg van trainer Foeke Booy groef zich niet in en viel aan waar dat kon. Ongevaarlijk was dat niet met de sterke Kolder en de rappe Fernando Lewis. Doelpunten leverde dat echter niet op.

Ook Heracles Almelo had kansen om de score te verdubbelen. Bruns dook alleen op voor Van der Hart en Mike te Wierik kwam een teenlengte te kort om een voorzet van Simon Cziommer in het doel te werken. Na een dik uur spelen was het alsnog raak voor Heraclieden. Invaller Bryan Linssen - gepasseerd voor dit duel - haalde zijn gram door voor z'n tweede treffer te tekenen. Hij tikte een rebound van dichtbij in het doel.

Heracles kreeg vervolgens genoeg kansen om de voorsprong te vergroten, maar Van der Hart en de paal voorkwamen dat. Go Ahead Eagles wilde wel, maar was niet meer bij machte een gelijkspel uit het vuur te slepen. In blessuretijd gooide Heracles de wedstrijd definitief in het slot. Oussama Tannane en Linssen ontsnapten aan de defensie. Tannane hield het overzicht en gunde Linssen zijn eerste hattrick in de Eredivisie.

Heracles Almelo staat door de zege niet meer onderaan. De ploeg is gestegen naar de zeventiende plaats. Go Ahead Eagles blijft door de nederlaag ook in de onderste regionen.

Door: Steven Koelma