02.11.2014 16:23

Blunder Esteban kost AZ drie punten

AZ-doelman Esteban baalt nadat Excelsior voor de tweede keer op voorsprong is gekomen. (02-11-2014).

In een waar spektakelstuk hebben AZ en Excelsior op zondagmiddag na een 3-3 gelijkspel de punten gedeeld. In een van de leukste Eredivisieduels dit seizoen kostte een blunder van doelman Esteban de thuisploeg de zege.

Na een wat onrustige openingsfase in de eerste helft nam Excelsior na tien minuten spelen brutaal de voorsprong. Jordan Botaka won aan de rechterkant een sprintduel van Celso Ortíz, waarna hij twee medespelers voor het uitkiezen had voor het goal. Adil Auassar reageerde van alle aanwezigen het meest alert, kwam goed voor zijn man en tikte met buitenkant links de bal achter Esteban.

Lange tijd had AZ het vervolgens lastig om ruimte te vinden in de hechte defensie van Excelsior. De bezoekers hadden de volledige focus liggen op het verdedigen van de voorsprong. In de 33e minuut zagen de verdedigers echter Nemanja Gudelj volledig over het hoofd, waarna de middenvelder van de thuisploeg de bal vrij achter Gino Coutinho kon krullen.

Na deze gelijkmaker barstte de wedstrijd pas echt los. Uit het niets wist Khalid Karami in de veertigste minuut de bezoekers weer op voorsprong te zetten. De rechtsback pikte de bal op eigen helft op en begon met zijn dribbel. Aangezien er geen enkele ploeggenoot aanspeelbaar was, haalde hij op de rand van het strafschopgebied goed uit en bezorgde met een diagonale schuiver zijn ploeg een nieuwe voorsprong.

Deze nieuwe tegenslag was voor AZ het signaal om extra gas te geven. In de laatste vijf minuten voor rust kreeg de thuisploeg nog drie grote kansen, onder anderen via Aron Jóhannsson en Robert Mühren, maar beide aanvallers wisten het doel niet te treffen, waardoor Excelsior de voorsprong over de streep wist te trekken richting de thee.

Na de rust was Excelsior het eerste kwartier heer en meester. De bezoekers waren nadrukkelijk op zoek naar de derde treffer om de wedstrijd in het slot te gooien. Tom van Weert was het dichtst bij met een schot op de lat en niet veel later een poging die net voorlangs ging. AZ kon de storm echter weerstaan en hield zichzelf zo in de wedstrijd.

Met nog een kwart wedstrijd te gaan besloot John van den Brom met een dubbele wissel in te grijpen. Dit pakte direct goed uit toen invaller Ridgeciano Haps vanaf links voor wilde geven. Kevin van Diermen probeerde de voorzet eruit te halen, maar schampte slechts de bal. Daardoor was Coutinho kansloos en viel de bal bij de eerste paal binnen voor de gelijkmaker.

Na de gelijkmaker rook AZ bloed. De thuisploeg bleef drukken en werd daar al snel voor beloond. Een goede voorzet vanaf links van Simon Poulsen bereikte Tankovic. Hij mocht ongehinderd doorlopen het strafschopgebied in en schoot op fraaie wijze AZ in de 73e minuut voor het eerst in de wedstrijd naar een voorsprong.

Aan de kant van Excelsior had Marinus Dijkhuizen vervolgens ook een gouden wissel. De eerste invaller, Kevin Vermeulen, probeerde Esteban met een lobje te verschalken. De keeper van AZ ging vervolgens gruwelijk in de fout en liet deze matige poging uit zijn handen vallen, voor de voeten van Carlo de Reuver. Deze invaller kon zo met zijn eerste balcontact de 3-3 eindstand op het bord zetten.

Door: Dennis Korpel