07.11.2014 09:54

Spitspositie stelt Feyenoord voor dilemma

Met elke overwinning lijkt het dilemma voor de directie van Feyenoord groter te worden: moet tijdens de winterstop de knip alsnog worden getrokken voor een scorende spits? Als het aan het legioen ligt, komt er een nieuwe spits volgend seizoen.

Zij vinden dat technisch directeur Martin van Geel opnieuw de boer op moet gaan om een ware opvolger te strikken voor topschutter Graziano Pellè (Southampton). Want met Colin Kazim-Richards en diens plaatsvervanger Mitchell te Vrede gaat het sterk opkomende Feyenoord de oorlog (lees: de landstitel) dit seizoen toch weer niet winnen, zo redeneren ook de nodige kenners.

Trainer Fred Rutten laveerde donderdagavond na de hoopgevende thuiszege in de Europa League tegen HNK Rijeka (2-0) handig langs alle 'lastige' vragen over de heikele spitspositie bij Feyenoord. "Ik weet niets van de komst van een nieuwe aanvaller. Ik bemoei me er op dit moment ook niet mee. Ik focus me op wat voor mij het allerbelangrijkste is en dat is de hele korte termijn. Dat is zondag de uitwedstrijd tegen Vitesse, een heel leuk voetballende ploeg."

Bij gebrek aan betere alternatieven kreeg Richards donderdag in De Kuip opnieuw een kans in het basisteam. De Turks-Engelse aanvaller, dit seizoen gehuurd van Bursaspor, bewees eens te meer dat hij geen echte afmaker is. Zowel over de grond als door de lucht miste hij in de eerste helft twee opgelegde kansen. "Een beetje geluk moet je nu eenmaal hebben", sprak Rutten vergoelijkend.

Pluspunten

De slimme coach van Feyenoord trachtte na afloop vooral de pluspunten van Kazim-Richards te benadrukken, in de wetenschap dat hij zijn weinig efficiënte aanvalsleider zondag in Arnhem weer hard nodig heeft. "Hij had toch een aardige assist bij ons eerste doelpunt", stipte Rutten fijntjes aan. "In de tweede helft heeft hij ons ook goed geholpen door voortdurend de strijd aan te gaan. Hij wint vrijwel al zijn persoonlijke duels. Ik vraag me af hoe deze wedstrijd was afgelopen als hij niet bij ons in het veld had gestaan."

Rutten betoogde nog maar eens dat Kazim-Richards onderdeel is van het team. "En dat vind ik het belangrijkste, dat we een team zijn en blijven. Dat we met elf man aanvallen en verdedigen. Dat heb ik in deze wedstrijd tegen Rijeka weer gezien. Wat dat betreft zijn we als team nog steeds in ontwikkeling. Langzaam maar zeker komen er automatismen. De teamgeest is momenteel sowieso groot. Voor een coach is dat altijd een heel prettige constatering. En ja, ik ben op dit moment blij met Colin Kazim-Richards."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner