16.11.2014 09:00

Sleutelwedstrijd: Nederland – Letland

Arjen Robben bedankt na afloop van het EK-kwalificatieduel met Kazachstan het publiek in de Amsterdam ArenA. (10-10-2014)
Arjen Robben bedankt na afloop van het EK-kwalificatieduel met Kazachstan het publiek in de Amsterdam ArenA. (10-10-2014)

Het gaat allesbehalve goed met Oranje in de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap in 2016. Punten zijn keihard nodig na nederlagen tegen Tsjechië en IJsland, maar ook voor Guus Hiddink is het duel belangrijk.

De oefenmeester van Oranje werd namelijk voor het blok gezet op de persconferentie voorafgaande aan de twee interlands tegen Letland en Mexico. Een aanwezige journalist vroeg zich af of Hiddink zijn lot verbond aan een resultaat tegen Letland. Het antwoord daarop was volmondig ja. Het Nederlands elftal moet winnen tegen Letland, anders mag ons land weer op zoek naar een nieuwe bondscoach.

Punten in groep A

Het totaalplaatje ziet er niet heel positief uit, zoals hierboven is te zien. Het Nederlands elftal heeft echter twee positieve punten in het vooruitzicht. Het eerste punt is simpel, in deze poulefase wordt twee keer tegen elkaar gevoetbald. Er zijn dus nog genoeg punten te verdelen in groep A, wat betekent dat Hiddink nog alle kans heeft om een plek te stijgen.

Het tweede punt ligt wat ingewikkelder, maar door de nieuwe opzet van het Europees Kampioenschap, is het ook heel goed mogelijk om je te plaatsen voor het eindtoernooi in Frankrijk als je op de derde plek in de poule eindigt. De eerste twee plaatsen zorgen voor directe plaatsen, de derde plek betekent een tocht naar de play-offs. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er 24 landen mogen meedoen aan een Europees Kampioenschap. Normaal gesproken zijn dit er slechts zestien, maar de UEFA besloot om acht extra landen toe te laten op het eindtoernooi. Dit om de landen die normaal gesproken geen kans maken in de kwalificatie, een grotere kans op een plekje op het kampioenschap te bieden.

In totaal doen 54 landen mee aan de kwalificaties, dus gekeken naar de 24 landen die zich plaatsen, kwalificeert bijna vijftig procent van de landen zich voor het eindtoernooi. Met de kwaliteiten die Nederland heeft, moeten het een niet al te moeilijke campagne worden om over twee jaar in Frankrijk te staan.

Play-offs behoren tot de mogelijkheden

Oranje kan dus zomaar in de play-offs belanden. Dat dit geen hele grote horde vormt, blijkt wel uit de landen die Oranje vervolgens kan treffen in die eindronde. Als op het moment van schrijven de kwalificaties klaar waren, dan zouden België, Oekraïne, Schotland, Litouwen, Finland, Zweden, Noorwegen en Portugal nog moeten strijden voor een plek op het Europees Kampioenschap. Portugal en België wil je absoluut niet treffen, Oekraïne, Schotland, Litouwen, Finland, Noorwegen en in mindere mate Zweden moet te doen zijn. De play-offs worden pas volgend jaar november afgewerkt, dus zoals hierboven al benoemd is, er kan nog voldoende veranderen. Toch moet de eerste stap richting positieve resultaten tegen Letland gezet worden. Kom op Oranje Leeuwen!

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner