16.11.2014 19:49

Frivool Oranje geeft Hiddink weer wat lucht

Het Nederlands elftal heeft Guus Hiddink een goede dienst bewezen. Het elftal van Hiddink was in de Amsterdam ArenA met 6-0 veel te sterk voor een zwak Letland, waardoor Hiddink voorlopig aanblijft als bondscoach.

Nederland opende het duel van de waarheid voor Hiddink furieus. Al binnen twee minuten raakte Ibrahim Afellay al de paal. Oranje voerde de druk op en dat leidde ook direct tot een doelpunt. Arjen Robben bereikte met zijn rechterbeen spits Robin van Persie op maat en die kopte knap raak. De elf van Hiddink gingen direct op zoek naar de 2-0, maar Robben, Van Persie en Afellay zagen elk hun inzet gekeerd worden door doelman Aleksandrs Koļinko.

Tien minuten voor rust verdubbelde Oranje alsnog de score. Robben krulde de bal schitterend over Koļinko heen, die wel een paar meter voor zijn doel stond. 2-0 was niet de ruststand, want ook Klaas Jan Huntelaar was trefzeker. De spits van Schalke 04, die voor het eerst sinds 2011 weer in de basis startte met Van Persie, tikte van dichtbij binnen na een lage voorzet van Afellay. Huntelaar scoorde zo alweer zijn 37e interlandtreffer.

Na rust temporiseerde Nederland wat en zetten de Letten wat meer druk. Zij kregen slechts één grote kans in de naam van Artürs Zjuzins. De middenvelder kreeg alle ruimte om binnen de zestien meter eens uit te halen, maar hij schoot echter ver naast. De mannen van Hiddink werden daar niet bang van en begonnen een kwartier voor tijd weer aan te vallen. Waar invaller Memphis Depay eerst nog van dichtbij een levensgrote kans miste, was het in de daaropvolgende hoekschop wel raak. Jeffrey Bruma gaf het laatste tikje na de hoekschop van Sneijder.

Oranje ging vrolijk door en vooral Robben was bedrijvig. De aanvaller dribbelde weer eens naar binnen en ook nu schoot hij raak; dit keer in de korte hoek. Robben gunde hierna Memphis Depay ook een treffer, maar de invaller kreeg het niet voor elkaar de bal in het doel te schuiven. Huntelaar maakte er vlak voor tijd toch nog 6-0 van, nadat hij zich keurig vrijspeelde.

Door deze overwinning heeft Hiddink weer wat lucht en blijft hij zeker nog een tijdje bondscoach van Oranje. Het Nederlands elftal heeft nu zes punten uit vier wedstrijden en heeft het jaar zo toch nog in stijl afgesloten. Oranje speelt haar volgende wedstrijd op 28 maart 2015 tegen Turkije.

Door: Rijcko Treep