17.11.2014 10:15

Cruijff kritisch op Oranje-back Willems

Jetro Willems (l.) zit Valērijs Šabala (r.) op de huid tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen het Nederlands elftal en Letland. (16-11-2014)
Jetro Willems (l.) zit Valērijs Šabala (r.) op de huid tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen het Nederlands elftal en Letland. (16-11-2014)

Johan Cruijff zag zondagavond het Nederlands elftal zondag een 'broodnodige' zege op Letland boeken. Toch blijft de voetballegende kritisch. Met name het positiespel van Jetro Willems beviel Cruijff niet.

"Omdat er voldoende individuele kwaliteit in de ploeg zit, kon er toch ruim worden gewonnen. Maar zodra de tegenstanders straks sterker worden, dan zullen de backs toch betere voorzetten moeten geven", begint Cruijff in De Telegraaf.

"Vooral de linksback zal wat aan zijn positiespel moeten doen. Wat Afellay ook deed, Willems had meestal niet door wat de bedoeling was en bleef het rendement van de linkerflank te laag", vervolgt hij. "Maar goed, het belangrijkste was om de positie in de poule te verbeteren. Dat is gelukt en er kan weer omhoog worden gekeken. Alleen is er voor de clubcoaches nog veel werk aan de winkel."

De oud-voetballer en –trainer zag Oranje af en toe in herhaling vallen. "Want ga je de details analyseren, dan zie je weer de fouten waar we het al zo vaak over hebben gehad. Vooral tussen de 45e en 75e minuut, toen er bij een 3-0 voorsprong een half uur lang veel te weinig gebeurde en ook niet werd gescoord. Ineens ging de verdediging elke keer terug lopen, waardoor automatisch het spelen op buitenspel werd opgeheven."

"Maar dat niet alleen. Ook konden de middenvelders geen druk meer op de bal zetten, want de rugdekking was weg. Zelfs de doelman kwam in de problemen, want zodra hij snel wilde omschakelen bleek er niemand vrij te lopen. Dit heeft weinig met talent te maken, maar vooral hoe je wordt opgeleid. Het horen automatismen te zijn, maar dat zijn ze niet."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner