09.12.2014 22:38

Basel knikkert Liverpool uit Champions League

De vuist van Fabian Frei (r.) kan de lucht in als hij FC Basel in de eerste helft op voorsprong heeft gezet tegen Liverpool. Fabian Schär (l.) komt het feestje meevieren. (09-12-2014)

Liverpool FC is er op het eigen Anfield niet in geslaagd om de knock-outfase van de Champions League te bereiken. Tegen een, met name voor rust, sterker FC Basel werd niet gewonnen: 1-1. De gevierde man bij de bezoekers was Fabian Frei die na ruim twintig minuten voor het Zwitserse doelpunt zorgde. De late gelijkmaker van Steven Gerrard mocht niet meer baten.

Bij Liverpool lukte er in de eerste helft maar weinig en daar profiteerde het sterke Basel van. De bezoekers hadden nagenoeg niets te duchten van de Engelsen en waren zelf regelmatig dreigend. Liverpool begon nog sterk in het eigen stadion: al na anderhalve minuut testte Steven Gerrard Basel-doelman Tomáš Vaclík met een schot in de korte hoek. De poging van de aanvoerder van Liverpool werd echter eenvoudig gekeerd door Vaclík. Daarna leek de onzekerheid er in te kruipen bij, met name de verdedigers van, Liverpool.

Basel ging steeds sterker spelen en kwam na vijfentwintig minuten terecht op voorsprong. Met een geplaatst laag schot in de verre hoek zette Fabian Frei zijn ploeg op 0-1. Na de goal van Frei was er nog maar één ploeg die voetbalde en dat was Basel. De Zwitsers kregen enkele prima mogelijkheden om de score te verdubbelen, maar kregen de bal niet in het net. De Zwitser die het net wel vond, Shkelzen Gashi, deed dit vlak voor rust vanuit buitenspelpositie. Even daarvoor had Marco Streller al een grote kans op de 0-2 laten liggen.

De Engelsen begonnen de tweede helft met twee nieuwe krachten in het veld: Lazar Marković en Alberto Moreno kwamen voor de tegenvallende Rickie Lambert en José Enrique. Op wilskracht en richting de fanatieke fans probeerde Liverpool snel na rust de gelijkmaker te scoren. Een uitgespeelde mogelijkheid op de 1-1 kreeg de ploeg van coach Brendan Rodgers echter niet. Er was een kwartier gespeeld toen het duel plotseling beslist leek. Invaller Marković kreeg een rode kaart vanwege een slaande beweging richting Behrang Safari, die overigens niet of nauwelijks werd geraakt.

Liverpool stond daarna voor de haast onmogelijke opgave om met tien man nog twee keer te scoren tegen dit prima acterende FC Basel. Het was echter Gerrard die de mensen in Liverpool weer hoop gaf. Tien minuten voor tijd schoot de aanvoerder op schitterende wijze een vrije trap via de binnenkant van de paal achter de kansloze Vaclík. De ploeg van Rodgers perste er alle energie uit voor een slotoffensief en was nog dicht bij de 2-1. Vaclík hield met enkele prima reddingen zijn ploeg op de been. Aan de andere kant was ook Basel via Luca Zuffi en invaller Breel-Donald Embolo dicht bij een tweede treffer.

De zinderende slotfase leverde geen treffer meer op al waren beide ploegen er dus nog heel dicht bij. Het betekent dat FC Basel zich op mag gaan maken voor de knock-outfase van de Champions League. Liverpool gaat verder in de Europa League omdat Ludogorets op bezoek bij Real Madrid heeft verloren.

Door: Roel Egberts