03.02.2015 20:18

Concurrenten houden elkaar in evenwicht

In de 21e speelronde van de Eredivisie hebben Go Ahead Eagls en Excelsior  elkaar op gelijke hoogte gehouden. Op de dinsdagavond in Deventer wisten beide teams niet te scoren: 0-0.

De belangen voor het degradatieduel tussen Go Ahead Eagles en SBV Excelsior waren vooraf duidelijk. Bij winst zouden de Eagles de tegenstander uit Rotterdam passeren op de ranglijst. Terwijl een uitoverwinning van Excelsior zou resulteren in een verschil van vijf punten. Met aanwinsten Glynor Plet en Wesley Verhoek in de basis hoopte Go Ahead de negatieve balans te doorbreken. Tegenstander Excelsior verkeerde eveneens niet in een blakende vorm en was ook wel weer eens toe aan een overwinning.

Bij aanvang van de wedstrijd was vrijwel direct het minieme verschil qua punten zichtbaar. Go Ahead begon iets feller maar was niet veel sterker. De thuisploeg kreeg een kans via Sander Duits, die dichtbij het zijnet trof na een indraaiende vrije trap van Jop van der Linden. Even later raakte Tom van Weert (Excelsior) de paal aan de andere kant van het veld.

Voor rust was het team van Foeke Booy de betere en creëerde het nog kansen via opnieuw Duits en Wesley Verhoek. Laatstgenoemde werd knap diep gestuurd door Sjoerd Overgoor maar vond doelman Gino Coutinho op zijn pad. Behoudens een afstandschot van Daryl van Mieghem had Excelsior weinig in te brengen in de eerste helft. De brilstand stond dan ook op het scorebord bij rust: 0-0.

Aan het begin van de tweede helft was het meeste balbezit opnieuw voor de thuisploeg. Marinus Dijkhuizen handhaafde zijn tactiek door Excelsior compact te laten spelen. Hierdoor kwam Go Ahead lastig door de hechte defensie van de Kralingers heen. Uiteindelijk leidde het overwicht van de thuisploeg toch tot wat kansjes. Glynor Plet zag bijvoorbeeld twee schoten naast het doel van Coutinho verdwijnen.

Go Ahead begon de tweede helft vele malen scherper dan Excelsior en vertaalde het balbezit in gevaar voor het doel van de tegenstander. De voorzetten van Jop van der Linden zorgden vooral voor problemen in de Rotterdamse defensie. Na het offensief van de Deventenaren ging de storm weer wat liggen. Ondanks dat creëerden de bezoekers helemaal niets.

In de absolute slotfase van de wedstrijd bracht Foeke Booy nog Marnix Kolder en Alex Schalk nadat eerder Jeffrey Rijsdijk al in de ploeg gekomen was. Via opportunistisch voetbal moest de eer nog gered worden. Met een gelijkspel zouden de Deventenaren namelijk weinig opschieten. Vlak voor tijd kopte invaller Kolder op de buitenkant van de paal naar een goed genomen corner van Van der Linden.

Desondanks hielden de nummers dertien en veertien elkaar in een absoluut evenwicht. Daardoor blijft het verschil twee punten in het voordeel van SBV Excelsior en kunnen de concurrenten weer een stapje dichterbij komen.

Door: Koen Larmit