26.02.2015 19:56

PSV kan zich volledig richten op Eredivisie

Luuk de Jong van PSV heeft de smoor in tijdens de zestiende finale van de Europa League. (26-02-2015)

PSV heeft zich donderdagavond niet weten te plaatsen voor de volgende ronde van de Europa League en kan de aandacht verplaatsen naar de Eredivisie. In Sint Petersburg werd er met 3-0 verloren van Zenit.

PSV wist van te voren dat er minimaal eenmaal gescoord moest worden in Sint Petersburg. Daarom koos PSV-coach Philip Cocu ditmaal niet voor de Zweedse controleur op het midden Oscar Hiljemark, maar voor de wat aanvallender ingestelde Adam Maher. Die verandering in speelstijl kwam PSV niet direct ten goede. Zenit St. Petersburg had de eerste helft het betere van het spel en creëerde de beste kansen. Ondanks dat Zenit-coach Andre Villas-Boas had aangegeven PSV het spel te willen laten maken, was het juist Zenit dat de aanval in eigen huis zocht.

Met name de PSV-backs Joshua Brenet en Jetro Willems hadden het lastig met de vleugelspelers van Zenit St. Petersburg. Hulk was vele malen Brenet de baas en aan de andere kant was het Oleg Shatov die Willems een paar keer te slim af was en daardoor gevaarlijke voorzetten kon afleveren. Toch dacht PSV als eerste op voorsprong te komen. Zoals zo vaak kwam ook vanavond Jetro Willems aan de linkerkant mee op en gaf een voorzet richting de zestien. Tot ieders verbazing ging de voorzet richting de verre kruising van de goal van Yuriy Lodygin. De Zenit-goalie kon de bal echter nog net over de goal tillen. Uit de daaruit volgende corner kopte Luuk de Jong de bal wel onder de lat, maar volgens de grensrechter was de voorzet uit de corner al eerder over de achterlijn geweest. Het doelpunt werd dus afgekeurd.

Acht minuten later was het Zenit dat de ban brak. Via de rechterkant van het veld werd er een prachtige aanval opgezet door Salomón Rondón en de Portugese spelmaker Danny. Uiteindelijk was het op aangeven van Danny, Rondón die de bal onder PSV-doelman Jeroen Zoet doorschoof. Daarna nam Zenit St. Petersburg geen gas terug. De kansen bleven voor de Russen. PSV creëerde daartegenover weinig. Memphis Depay was tweemaal gevaarlijk met een afstandsschot van een metertje of twintig.

Hoe je een afstandsschot wel op goal moet schieten deed Hulk in de tweede helft even voor. De Braziliaan trok vanaf de linkerkant naar binnen, ontdeed zich van Andrés Guardado, en schoot de bal snoeihard in de touwen. Een strakke pegel waar je een liniaal naast kon leggen. Voor PSV resteerde er een hels karwei. Ze moesten drie doelpunten maken om door te gaan. Luuk de Jong kreeg daar de uitgelezen kans voor vanaf de penaltystip na een handsbal van Ezequiel Garay, maar De Jong zich zijn inzet gepareerd worden door Yuriy Lodygin. Een paar minuten later maakte Rondón zijn tweede van de avond. Een schot van Hulk werd door doelman Jeroen Zoet losgelaten. Rondón was er als de kippen bij en maakte zodoende de 3-0 voor Zenit St. Petersburg.

PSV kan zich volledig gaan richten op de Eredivsie. Aankomend weekend treft de nummer één van de competitie de achtervolger Ajax. Het sprookje van de Eindhovenaren in Europa is over en uit.

Door: Thomas Mulder