26.02.2015 23:17

Bizar duel zorgt voor uitschakeling Feyenoord

Feyenoorder Mitchell te Vrede schrikt van zijn rode kaart die hij krijgt in de zestiende finale van de Europa League tegen AS Roma. (26-02-2015)

In een merkwaardige wedstrijd is het Feyenoord donderdagavond niet gelukt om de goede uitgangspositie van 1-1 te verdedigen tegen AS Roma. De Rotterdammers moesten voor eigen publiek een 1-2 nederlaag slikken. Het duel in de zestiende finale van de Europa League stond vol van onrustige momenten, waaronder een niet geziene elleboogstoot van Daniele De Rossi, een rode kaart voor Mitchell te Vrede en onderbreking van tien minuten, een goal met tien man en een rode prent voor reservedoelman Erwin Mulder.

De supporters van Feyenoord zaten al vroeg in het stadion om hun ploeg aan te moedigen. Zij zagen de thuisploeg ook scherp uit de startblokken komen. Het voerde de druk om, maar wist net niet tot uitgespeelde kansen te komen. Zo kwam Jens Toornstra bij een voorzet net iets te kort om de bal binnen te glijden. Aan de andere kant toonde Francesco Totti zijn kwaliteiten. Gelukkig voor Feyenoord ging zijn stiftbal net naast het doel en verdween een vuurpijl trap van de routinier vanuit een indirecte vrije trap op de paal. Scheidsrechter Clément Turpin was ondertussen niet bezig aan zijn beste wedstrijd. Zo zag hij een elleboogstoot van Daniele de Rossi bij Colin Kâzım-Richards over het hoofd.

Even later moest de spits van de Rotterdammers noodgedwongen van het veld. Bij het aanzetten voor een sprint, schoot het de aanvaller in zijn hamstring. Met het wegvallen van Kâzim lukte het Feyenoord niet meer om van het eigen doel af te komen, omdat ze geen aanspeelpunt meer hadden. Een signaal voor AS Roma om het gaspedaal in te trappen. De scheidsrechter besloot vier minuten blessuretijd aan de eerste helft toe te voegen en dat duurde net te lang voor de Rotterdammers. In die periode nam Adem Ljajić het openingsdoelpunt voor zijn rekening.

In de tweede helft liep het duel aan het begin uit de hand. Mitchell te Vrede was te laat met een sliding en in de ogen van de scheidsrechter was dat goed voor een rode kaart. De spits raakte vol de enkel van de tegenstander. De arbiter leek daarna echter zijn hoofd te verliezen. Vanwege de onrust besloot hij namelijk te staken, terwijl hij daarmee voor nog meer spanning in het stadion zorgde. Na een onderbreking van tien minuten gingen beide ploegen weer het veld op om de wedstrijd af te maken. Daarna was er weer genoeg te beleven op het veld .

Elvis Manu stond nauwelijks twee minuten binnen de lijnen of hij had de gelijkmaker al in het net liggen. Opvallend genoeg moest reservedoelman Erwin Mulder daarna met rood vertrekken. Het was niet duidelijk waarom de arbiter die beslissing nam. Lang konden de Feyenoorders niet van de goal genieten. Gervinho ontsnapte aan de aandacht van Terence Kongolo en zorgde daarmee voor de 1-2. Daarna liet Roma het initiatief aan Feyenoord en wist het relatief eenvoudig de zege over de streep te trekken. Zo is Ajax uiteindelijk de enige Nederlandse ploeg die de achtste finale van de Europa League heeft gehaald.

Door: Robin Tibbe