08.03.2015 16:29

Late goal El Ghazi bezorgt Ajax nipte zege

Anwar El Ghazi (l.) van Ajax vecht een luchtduel uit met Excelsior-speler Tom van Weert. (08-03-2015)
Anwar El Ghazi (l.) van Ajax vecht een luchtduel uit met Excelsior-speler Tom van Weert. (08-03-2015)

Ajax heeft zondagmiddag in de eigen Amsterdam ArenA een nipte overwinning geboekt op Excelsior. Net als in Rotterdam duurde het tot de 83e minuut voordat Ajax tot scoren kwam: uit een voorzet van Živković kopte Anwar El Ghazi de enige treffer van de wedstrijd binnen.

Excelsior begon fel aan de wedstrijd en kreeg al binnen de minuut een corner, die niets opleverde. Daarna lieten de Rotterdammers het initiatief aan Ajax, dat daar weinig mee wist te doen. Gelegenheidsspits Lasse Schöne werd vanaf de vleugels wel diverse malen bereikt, maar kreeg niet de kans om een doelpoging te doen. De verdediging van Excelsior was goed georganiseerd en Ajax had daar zichtbaar moeite mee. De doelpogingen van Ajax waren veelzeggend: na een halfuur spelen probeerde Ricardo van Rhijn het maar eens vanaf een meter of 35, maar schoot hopeloos ver naast.

Schöne en El Ghazi waren inmiddels van positie gewisseld, waardoor laatstgenoemde weer in de spits stond, maar ook dat was niet succesvol. De voorzetten van onder andere Ricardo Kishna bereikten El Ghazi niet. De supporters die ervoor hadden gekozen om van de zon te genieten in plaats van naar het stadion te gaan kregen gelijk, want er gebeurde bijzonder weinig.

Ook in de tweede helft was er weinig spektakel, al had Excelsior na een paar minuten een grote mogelijkheid. Een corner belandde voor de voeten van Daan Bovenberg, die de bal onder Jasper Cillessen door schoot.  Davy Klaassen stond echter nog op de lijn om te voorkomen dat de thuisploeg op achterstand kwam. Na bijna een uur spelen kreeg Viergever aan de andere kant een grote kans, maar hij schoot de bal van dichtbij in de handen van Alessandro Damen.

Met Živković in de ploeg voor Schöne voerde Ajax de druk op, om alsnog de overwinning binnen te slepen. Dat leek lange tijd te mislukken, totdat diezelfde Živković een perfecte bal afleverde bij El Ghazi, die prima binnenkopte. Even later leek de spits zelf ook nog te scoren, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Het late doelpunt van El Ghazi was genoeg voor de overwinning, waardoor Ajax stevig op de tweede plaats blijft staan in de Eredivisie. Excelsior houdt de dertiende plaats in handen.

Door: Jessica Westdijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner