14.03.2015 20:24

Ziyech van onschatbare waarde voor Twente

Hakim Ziyech (l.) heeft moeite om Tomáš Necid (r.) van zich af te houden tijdens FC Twente - PEC Zwolle. (14-03-2015)

Het enige lichtpuntje in Enschede de laatste weken heet Hakim Ziyech. Op zaterdagavond was hij met een assist en een doelpunt hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de 2-0 overwinning in de Eredivisie tegen PEC Zwolle.

FC Twente ging in eigen huis direct op zoek naar een snelle voorsprong. Spits Luc Castaignos kreeg in de eerste tien minuten twee aardige schietkansen, maar Warner Hahn wist zijn doel in deze fase redelijk eenvoudig schoon te houden. Na een kwartier zakte de wedstrijd snel weg naar een bedenkelijk niveau en werden de kansen zeer schaars.

Een fout van Joachim Andersen, die de geblesseerde Andreas Bjelland in de eerste helft al moest vervangen, leverde Mustafa Saymak de enige echte kans voor PEC Zwolle op. De spits stuitte op een goed uitkomende Sonny Stevens. Aan de andere kant was een kopbal van Hakim Ziyech in de blessuretijd de grootste kans voor FC Twente op, maar Hahn was daar op zijn hoede. Tussen deze kansen in zag FC Twente ook Luc Castaignos nog uitvallen met een hamstringblessure.

In de tweede helft bleef het spelbeeld lange tijd ongewijzigd ten opzichte van de eerste helft. PEC Zwolle leek zich al vroeg neer te leggen bij een gelijkspel en had daar ogenschijnlijk vrede mee. De bezoekers hadden geen enkele drang naar voren, maar hielden achterin wel de organisatie zo goed dat FC Twente ook amper kansen kreeg. De spaarzame momenten dat de thuisploeg toch door het hechte blok heen wist te komen, bleek Warner Hahn een constante sta in de weg.

In de 77e minuut brak FC Twente alsnog de ban. De thuisploeg, die even daarvoor een soort slotoffensief in begon te zetten, beloonde zichzelf voor een goede fase. Uit een corner van Ziyech kwam Renato Tapia op de strafschopstip goed voor zijn man. Hij kopte de bal richting de tweede paal, waar de bal via een stuit binnen plofte. Hahn was voor het eerst deze wedstrijd totaal kansloos en ook meteen geklopt.

Vijf minuten later besliste Ziyech zelf de wedstrijd definitief. Een slechte corner van PEC Zwolle leidde een snelle uitbraak van FC Twente in. Youness Mokhtar ging alleen op Hahn af, maar vond weer eens de doelman op zijn pad. Hahn kon de bal ditmaal alleen wegboksen uit het doel, maar doordat er amper verdedigers mee terug waren, viel de bal voor de voeten van Ziyech. De man die de laatste wedstrijden bij alle doelpunten betrokken is, beloonde zichzelf door de 2-0 binnen te schieten.

Door deze 2-0 overwinning blijft de hoop op play-off voetbal levendig in Enschede. Het gat naar PEC Zwolle is verkleint naar zes punten, terwijl ook Heerenveen binnen bereik blijft. Voor PEC Zwolle is plek vijf nu even verleden tijd. Door de overwinning van Vitesse op vrijdagavond staat PEC nu op de zesde plaats en moeten de mannen van Ron Jans ook rekening blijven houden met de ploegen onder hen.

Door: Dennis Korpel