21.03.2015 22:38

Henriksen schiet AZ in slotfase langs Cambuur

Markus Henriksen gaat uit zijn dak na de wedstrijd AZ - SC Cambuur. Hij bezorgt zijn ploeg met een treffer in blessuretijd de winst tegen de Friezen. (22-03-2015)

AZ Alkmaar heeft op het nippertje een overwinning op SC Cambuur weten te boeken. Cambuur leek huiswaarts te keren met één punt, maar vlak voor tijd schoot Markus Henriksen raak na een goede rush van Simon Poulsen.

AZ had tijdens het eerste bedrijf een overmacht, maar slaagde er niet in om grote kansen te creëren. De Alkmaarders kwamen na ruim tien minuten spelen op voorsprong. Wout Droste beging – net buiten het strafschopgebied – een overtreding op Nemanja Gudelj. Scheidsrechter Jochem Kamphuis legde de bal desalniettemin op de stip. Gudelj schoot vervolgens raak vanaf elf meter: 1-0.

Na de treffer van Gudelj bleef AZ de bovenliggende partij. Het voetbal in de eerste helft was echter niet sprankelend. Enkel Mattias Johansson kreeg het publiek tijdens het eerste bedrijf op de banken. De Zweedse rechtsback van AZ passeerde twee spelers van Cambuur en ging vervolgens een combinatie aan met Steven Berghuis. De Zweed kwam uiteindelijk tot een schot, maar deze werd geblokt. Namens Cambuur kreeg Bartholomew Ogbeche een aardige mogelijkheid, maar ook de poging van de Nigeriaanse aanvaller werd geblokt.

De tweede helft begon enerverend. Binnen de eerste drie minuten keurde scheidsrechter Kamphuis een doelpunt van Aron Jóhannsson onterecht af wegens buitenspel. Even later kreeg Ogbeche de bal niet achter doelman Esteban. AZ nam tijdens het eerste kwartier na rust wederom het initiatief en had via Markus Henriksen op een 2-0 voorsprong moeten komen. De Noor wist een niet te missen kans over het doel van de ingevallen doelman Harm Zeinstra te krijgen.

AZ wist de kansen niet te benutten, waarna Cambuur uit het niets op gelijke hoogte wist te komen. Na ruim een uur spelen schoot Ogbeche na een goede actie de 1-1 tegen de touwen. Vervolgens nam Cambuur wat meer het initiatief. Tot echt grote kansen kwamen de bezoekers niet. De wedstrijd leek in een gelijkspel te eindigen, helemaal nadat invaller Guus Hupperts namens AZ de paal had geraakt. In de slotfase schoot Markus Henriksen AZ alsnog naar een overwinning. De Noor kreeg een grote kans na een goede rush van Simon Poulsen. Henriksen bleef rustig en schoot raak: 2-1.

AZ komt dankzij de overwinning op Cambuur op vijftig punten te staan. Cambuur staat nog altijd op 36 punten. AZ krijgt na de interlandbreak bezoek van Feyenoord, terwijl Cambuur zich in eigen huis mag revancheren tegen Go Ahead Eagles.

Door: Jurre Hermans