24.03.2015 13:30

De plotselinge degradatiezorgen van de Eagles

Jules Reimerink wacht tot de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Vitesse weer hervat wordt. Fans gooien rookbommen op het veld, waardoor de wedstrijd even stilgelegd is. (21-03-2015)
Jules Reimerink wacht tot de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Vitesse weer hervat wordt. Fans gooien rookbommen op het veld, waardoor de wedstrijd even stilgelegd is. (21-03-2015)

In een paar weken tijd is de situatie van Go Ahead Eagles in de Eredivisie volledig veranderd. Concurrenten pakken uit het niets punten, terwijl het in Deventer juist minder gaat. De ploeg bestaat uit Schlemielen van de Week.

Op dit moment staat Go Ahead Eagles zeventiende in de Eredivisie, met een achterstand van twee punten op de nummer zestien NAC Breda. Ook Heracles Almelo, de nummer vijftien in de competitie, heeft twee punten voorsprong. Dit is de situatie na speelronde 28. Drie wedstrijden eerder stond Go Ahead Eagles er echter nog heel anders voor in de Nederlandse competitie.

Een wereld van verschil

De volksclub verloor in speelronde 25 weliswaar van hekkensluiter FC Dordrecht, maar omdat NAC Breda en Heracles Almelo ook niet wisten te winnen, bleef Go Ahead Eagles in de veilige zone staan. Drie wedstrijden verder heeft Go Ahead Eagles nog steeds geen punten gepakt, terwijl  NAC Breda twee keer won en Heracles Almelo vier punten pakte. Een geluk bij een ongeluk is dat FC Dordrecht ook kwakkelt in de Eredivisie, waardoor directe degradatie niet in beeld is bij Go Ahead Eagles. De formatie uit Deventer staat nu echter wel onderaan in de degradatiezone.

  

Hoe nu verder?

De strijd aan de onderkant van de Eredivisie is in ieder geval een stuk spannender dan de race om het kampioenschap. Als FC Dordrecht, Go Ahead Eagles, NAC Breda en Heracles Almelo als voornaamste degradatiekandidaten worden aangemerkt, dan valt op dat de schema’s van de vier ploegen zwaar zijn. FC Dordrecht heeft als hekkensluiter nog twee kansen tegen de concurrenten NAC Breda en Heracles Almelo, maar de overige vier wedstrijden zijn tegen sterke tegenstanders. Vitesse, SC Cambuur, FC Twente en Ajax zijn de overige opponenten van FC Dordrecht.

Go Ahead Eagles heeft het niet veel makkelijker aan het einde van de Eredivisie. Achtereenvolgens zijn SC Cambuur, FC Twente, Feyenoord, FC Utrecht, sc Heerenveen en Heracles Almelo de tegenstanders van de ploeg. Vooral het treffen in speelronde 34 kan belangrijk zijn voor de Eagles, maar misschien is het dan al te laat. Ook NAC Breda speelt nog zes toppers, waarvan de wedstrijden tegen FC Dordrecht en Heracles Almelo belangrijk kunnen zijn. Daarnaast wordt er gespeeld tegen sc Heerenveen, Ajax, AZ en FC Groningen.

Heracles Almelo staat op dit moment als enige van de vier ploegen veilig, maar alleen het doelsaldo zorgt hier voor. De club speelt in de laatste zes wedstrijden tegen alle drie de concurrenten onderin de Eredivisie. De ploeg uit Overijssel kan dus flink winnen of flink verliezen. In de overige wedstrijden tegen Ajax, PSV en PEC Zwolle hoeft men weinig punten te verwachten in Almelo.

De degradatiestrijd gaat dus ontzettend spannend worden. En het arme Go Ahead Eagles? Dat had zich met wat meer geluk nu al veilig kunnen voetballen in de Eredivisie. Het verschil werd vroeg in de Eredivisie gemaakt, maar inmiddels  bevindt de ploeg zich in de achterhoede van de competitie. Wat gaan de laatste weken ons opleveren?

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner