22.04.2015 15:42

Club Brugge wil blijven verbazen in Europa

Waar de Nederlandse clubs zich al een tijdje concentreren op verplichtingen in eigen land, daar strijdt Club Brugge donderdagavond met Dnipro Dnipropetrovsk om een plaatsje in de halve finale van de Europa League. Michel Preud'homme, oud-trainer van FC Twente, heeft van een selectie zonder grote vedetten, de meest succesvolle club van de Benelux gemaakt.

In alle vijftien Europese duels van dit seizoen leed Club Brugge nog geen enkele nederlaag. Twee overwinningen op Beşiktaş (2-1 en 3-1) en een uitzege op FC København (0-4) springen in het oog als je de internationale duels van De Zotten er bij pakt. "Voetballen in Europa maakt bij mijn spelers iets extra's los", beseft trainer Preud'homme vlak voor de return tegen Dnipro die uit veiligheidsoverwegingen in Kiev wordt gespeeld.

Blauw en Zwart presteert echter ook in eigen land uitstekend. Club Brugge verzekerde zich al van de Belgische beker en de eerste landstitel in tien jaar kwam afgelopen zondag weer een beetje dichterbij door een zege op Anderlecht (2-1). Ruud Vormer, niet geslaagd bij Feyenoord, tekende voor de winnende treffer. De middenvelder is uitgegroeid tot één van de dragende spelers van Club Brugge, waar hij het naar eigen zeggen meer dan uitstekend naar zijn zin heeft.

Nieuwe status

De Nederlandse middenvelder is niet de enige oud-speler van de eredivisie die op handen wordt gedragen bij de kwartfinalist in de Europa League. Timmy Simons, 38 jaar alweer, werd in 2006, 2007 en 2008 kampioen met PSV. Davy De fauw voetbalde lang voor Sparta en Roda JC. Stefano Denswil (ex-Ajax) is niet speelgerechtigd in de Europa League. De Israeliër Lior Refaelov scoorde al zeven keer in de Europa League. Opvallend ook is het spel van Victor Vázquez, die bijna wekelijks laat zien waarom hij tot een zware knieblessure lang het vertrouwen van FC Barcelona genoot.

Manager Vincent Mannaert, al vier jaar directeur, moet nog even wennen aan de nieuwe status van Club Brugge. "We krijgen plotseling vanuit het buitenland aanvragen voor interviews", zegt hij. "Maar dat is alleen maar een goed teken. We spelen tegen een stugge ploeg, die Ajax in de vorige ronde heeft uitgeschakeld", blikt hij vooruit op de return tegen Dnipro, dat Brugge in het eerste duel op 0-0 hield. "Een plaats in de halve finale zou geweldig zijn voor de uitstraling van onze club."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner