06.05.2015 22:40

Barça dankzij Messi hard op weg naar finale

Lionel Messi is goud waard voor Barcelona. Hij scoorde twee keer in het met 3-0 gewonnen duel tegen Bayern München. (06-05-2015)

FC Barcelona is hard op weg naar de finale van de Champions League. Lang leek het duel in de halve finale van de Champions League met Bayern München geen winnaar op te leveren, maar dat voorkwam Lionel Messi. Hij nam zijn ploeg woensdagavond in Camp Nou bij de hand en mede door twee doelpunten van hem boekte Barça een 3-0 zege.

Van tevoren waren de verwachtingen van deze halve finale hoog. Die werden in de eerste helft ook waargemaakt. Er werd weliswaar niet gescoord, er gebeurde genoeg in Camp Nou. FC Barcelona zat er bovenop en nam het initiatief. Bayern München probeerde het vanuit de omschakeling. Met die speelstijlen kregen beide ploegen kansen. FC Barcelona was dichtbij via Luis Suárez, Neymar en Dani Alves. Bij de mogelijkheden van Suárez en Dani Alves onderscheidde Bayern-doelman Manuel Neuer zich met uitstekende reddingen.

Bayern München had een stuk minder kansen, maar kreeg wel de grootste. Na een dik kwartier kwam Robert Lewandowski plotseling helemaal alleen vrij voor Marc-André ter Stegen. Tot opluchting van FC Barcelona miste de gemaskerde spits van Bayern München de bal en verzuimde de Pool het belangrijke uitdoelpunt te maken.

Bayern München had in de tweede helft veel meer grip op FC Barcelona. De Duitsers dicteerden in Camp Nou, maar dat leverde niet hele grote kansen op. Belangrijker was misschien nog wel dat het aanvalstrio Neymar, Luis Suárez en Lionel van FC Barcelona in toom werd gehouden. De drie sterren van Barça lieten zich af en toe zien en meer dan dat was het ook niet. Dat was voor een groot deel de verdienste van Bayern München, dat de tweede helft goed onder controle had.

Bayern München leek zo op weg naar een goede uitgangspositie voor de return, maar een klein kwartier voor het einde brachten de Duitsers zichzelf toch onnodig in de problemen. De gasten verdedigden slecht uit en dat balverlies leidde de 1-0 in. Messi ontving de bal aan de rand van de zestien meter, keek waar de ruimte was en schoot beheerst binnen. Tot dat moment had Messi zich nauwelijks laten zien

Messi liet de wedstrijd daarmee ineens kantelen, want drie minuten later was het alweer raak. Bayern München was even van slag, terwijl Messi het ineens op z'n heupen had. In het Duitse strafschopgebied passeerde hij Jérôme Boateng alsof hij er niet stond en schoot de Argentijn 2-0 op het scorebord. De schade werd echter nóg groter voor Bayern, want Neymar maakte in blessuretijd ook nog een derde Catalaanse treffer nadat de gasten veel ruimte weg gaven door een aansluitingstreffer proberen te forceren.

Dinsdag spelen FC Barcelona en Bayern de return in München. Met de 3-0 van woensdagavond in Camp Nou hebben de Catalanen veruit de beste papieren voor de finale van 6 juni in Berlijn.

Door: Steven Koelma