10.05.2015 16:28

AZ verslaat NAC en houdt hoop op derde plek

AZ heeft zondagmiddag op enigszins gelukkige wijze weten te winnen van NAC Breda. Lang stonden de Alkmaarders 1-2 achter, maar in de slotfase zorgden goals van Robert Mühren en Aron Jóhannsson ervoor dat de driepunten toch nog in Alkmaar bleven.

Vanaf het begin van de wedstrijd leek AZ een eenvoudige middag tegemoet te gaan, het liep eenvoudig door de verdediging van NAC Breda heen. Toch was de eerste grote kans voor de Bredanaren: Ruben Ligeon vuurde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied op de lat. Twee minuten later kreeg AZ de voorsprong die het verdiende. Een fraaie combinatie tussen Steven Berghuis en Markus Henriksen leverde uiteindelijk een schietkans op voor Berghuis. Met links knalde hij de bal mooi binnen en gaf Ten Rouwelaar het nakijken.

De thuisploeg kreeg meer kansen, maar routinier Ten Rouwelaar deed goed zijn werk. Al snel ging het tempo van de Alkmaarders omlaag, terwijl NAC Breda juist besefte dat winst noodzakelijk was om de nacompetitie nog te kunnen ontlopen. Dat besef resulteerde na ruim een halfuur in de gelijkmaker: Esteban kon nog redden op een schot van Uros Matic, maar werd vanuit de rebound gepasseerd door Jeffrey Sarpong. AZ was daarna helemaal de weg kwijt en dat zorgde ervoor dat NAC Breda kans op kans kreeg. De 1-2 hing in de lucht en die kwam er dan ook, zelfs nog voor rust. Uit een hoekschop viel de bal stil voor de voeten van Adnane Tighadouini, die in één keer binnen schoot.

Ook na rust straalde AZ weinig uit, de grootste kansen waren dan ook voor NAC Breda. Meerdere malen had Guyon Fernandez de bevrijdende 1-3 op het scorebord kunnen zetten, maar Esteban stond hem steeds in de weg. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd ging AZ dan eindelijk serieus op zoek naar de 2-2, wat een paar hachelijke momenten voor het doel van Ten Rouwelaar opleverde. De doelman greep eerst zelf goed in, werd vervolgens geholpen door de paal en had tot slot het geluk dat Simon Poulsen buitenspel stond. Toch wist AZ in een zinderende slotfase er zelfs nog met de overwinning vandoor te gaan. Eerst kopte Robert Mühren een corner van Guus Hupperts binnen, even later kopte Joey Suk aan de andere kant op de lat. Met een een vuurpijl vanaf dertig meter zette Aron Jóhannsson een minuut voor tijd de 3-2 op het bord.

Daardoor mag AZ hoop houden op het behalen van de derde plaats, die rechtstreeks toegang geeft tot Europees voetbal. NAC Breda moet zich na deze nederlaag voor gaan bereiden op de nacompetitie, het kan nummer vijftien Excelsior nu niet meer achterhalen.

Door: Jessica Westdijk