15.05.2015 20:23

VVV houdt Eredivisiedroom levend tegen Oss

Guus Joppen (l.) en Fatih Kamacı (r.) vechten om de bal tijdens het duel in de play-offs om promotie/degradatie tussen VVV-Venlo en FC Oss. (15-05-2015)

Venlo kan zich gaan opmaken voor een treffen tegen NAC Breda of Go Ahead Eagles. Na een 1-2 overwinning bij FC Oss, kwam VVV in eigen huis niet meer in gevaar met een 0-0 gelijkspel.

Hoewel het voor de rust van beide kanten allemaal niet best was wat de Jupiler League-ploegen lieten zien, had het bij de rust zeker geen 0-0 hoeven te staan. Zowel VVV als FC Oss kreeg kansen om de score te openen. Waarbij vooral FC Oss mocht klagen dat er in de rust geen doelpunt op het scorebord stond.

De bezoekers werd onterecht een doelpunt ontnomen door arbiter Richard Liesveld. Na een snelle hoekschop kreeg Istvan Bakx de bal voor zijn voeten. Uit de kluts belandde de bal tegen VVV-doelman Niki Mäenpää, die vervolgens met bal en al over de lijn in zijn eigen doel rolde. Het arbitrale trio verzuimde echter om een doelpunt te noteren, waardoor Mäenpää de bal gewoon kon uitgooien.

Even daarvoor zat FC Oss het geluk al niet mee, toen Jorzolino Falkenstein de paal vond. De spits kreeg de bal plotsklaps voor zijn voeten in het strafschopgebied van VVV. Maar zijn schot belandde via de rug van Mäenpää tegen het aluminium.

Daarbij optellend dat de thuisploeg na een kwartier uit een hoekschop de bal van de lijn gehaald zag worden en aan het eind van de eerste helft het naliet om counters af te maken, was het eigenlijk een wonder dat de brilstand na 45 minuten nog op het scorebord stond.

Veel beter werd het allemaal niet na de rust. Hoewel VVV enkele seconden na het eerste fluitsignaal nog wel de kans kreeg om de 1-0 op het scorebord te zetten. Vito van Crooy ontglipte aan de aandacht van de defensie van FC Oss. In het strafschopgebied kapte de aanvaller twee tegenstanders uit om de bal vervolgens in de handen van doelman Luuk Koopmans te schieten.

Bij de kans voor Van Crooy bleef het zo ongeveer ook. Het was schrijnend om te zien hoe weinig FC Oss in het tweede bedrijf nog kon creëren. Hoewel de bezoekers veelvuldig op de helft van VVV opdoken, was het strafschopgebied keer op keer een stap te ver. Als de bal dan al in de zestien van de thuisploeg verdween kon de bal eenvoudig door VVV weggewerkt worden, waardoor VVV de plaatsing voor de tweede ronde in de schoot geworpen kreeg.

VVV kan zich nu hoogstwaarschijnlijk opmaken voor een treffen met NAC Breda in de tweede ronde van de play-offs om een plek in de Eredivisie. Als de Brabanders de zestiende plaats in de Eredivisie met succes verdedigen aankomend weekend wachten de Venloërs een treffen met NAC. Indien Go Ahead Eagles een plekje stijgt wacht VVV een tweeluik met de Deventenaren.

Door: Merten Simons