25.05.2015 16:23

Roda JC haalt opgelucht adem na gelijkspel

Cas Peters (r.) heeft het lastig met Ard van Peppen (l.) tijdens het play-offduel Roda JC Kerkrade - FC Emmen. (25-05-2015)

Roda JC Kerkrade is door naar de finale van de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. Dat heeft het te danken aan een 2-2 gelijkspel tegen FC Emmen. Voor eigen publiek kwam Roda maandagmiddag in de slotfase nog aardig in de problemen, maar wist het te voorkomen dat Emmen met de zege aan de haal ging.

De wedstrijd begon met een afwachtend Roda JC en een FC Emmen dat geduldig op zoek ging naar een opening in de defensie bij de thuisploeg. Roda loerde op een fout bij de gasten en die werd al vrij snel gemaakt. Boy Deul gleed ongelukkig uit op het middenveld, waarna de geelhemden het balbezit overnamen en oprukten richting het doelgebied van FC Emmen. Mitchel Paulissen behield daarbij goed het overzicht en zette Raymond Gyasi vrij voor de keeper. Met een schot in de verre hoek zette de vleugelspeler Roda JC vroeg in de wedstrijd op voorsprong.

Roda veranderde niets aan de tactiek en bleef ook na het doelpunt terughoudend spelen. FC Emmen kwam lange tijd niet in het spel voor, totdat Deul ineens zijn kwaliteit etaleerde. Een afstandsschot van de middenvelder verdween op fraaie wijze in het doel. Emmen was vanaf dat moment los en vooral Deul zorgde voor gevaar met vrije trappen. FC Emmen liep op slag van rust echter lelijk in het mes. Bij een counter van Roda JC werd Paulissen aan de rechterkant over het hoofd gezien. Eenmaal in balbezit was het voor hem dan ook een koud kunstje Roda weer op voorsprong te zetten.

FC Emmen wist bijna de gehele tweede helft Roda JC onder druk te zetten. Het probleem van de Emmenaren was echter dat het aanvallend voor weinig gevaar wist te zorgen. Zo speelde clubtopscorer Cas Peters een uiterst ongelukkige wedstrijd. In de laatste twintig minuten kwam Emmen alsnog los. Het startsein daarvoor was een bal op de paal van centrale verdediger Luis Pedro. Na een scrimmage kwam de bal voor zijn voeten. De mandekker zag zijn poging vanaf vijf meter echter tegen het aluminium knallen.

Ondertussen haalde de spelers van Roda JC alles uit de kast om de spelers van Emmen uit de tent te lokken. Alleen sneed het zichzelf daarmee in de vinger, want twintig minuten voor tijd kwamen de gasten op gelijke hoogte dankzij een intikkertje van Roland Bergkamp. FC Emmen ging in de laatste minuten alles op alles zetten om het winnende doelpunt te forceren. Roda JC hield het echter voldoende gesloten en trok daarmee een gelijkspel over de streep. Daardoor mag het zich opmaken voor de finale van de play-offs.

Door: Robin Tibbe