28.05.2015 20:28

Geen beslissing op De Vijverberg

Kristopher Vida (voor) moet Brandley Kuwas (achter) van zich af zien te houden tijdens het play-offduel De Graafschap - FC Volendam. (28-05-2015)

De eerste ontmoeting tussen De Graafschap en FC Volendam is donderdagavond geëindigd in een gelijkspel. Op De Vijverberg kwamen beide ploegen niet verder dan 0-0. Na een wedstrijd waarin weinig kansen werden gecreëerd, zullen de bezoekers het meest tevreden zijn met een punt. Zondagmiddag in Volendam wordt duidelijk wie volgend seizoen in de Eredivisie speelt.

De Graafschap begon sterk aan de wedstrijd. Het publiek op De Vijverberg fungeerde vanaf de eerste minuut als een echte twaalfde man. De thuisploeg zette Volendam in de openingsfase flink onder druk. De bezoekers kwamen nauwelijks onder deze druk uit. Na een kwartier kregen de 'Superboeren' de grootste kans van de eerste helft. Jerry van Ewijk nam de bal over van Kristopher Vida en besloot om de bal vanaf de rand van het strafschopgebied te stiften. De bal ging over doelman Theo Zwarthoed, maar ook net over het doel. De bal schampte de lat.

Daarna ging de druk liggen. Beide ploegen wisten weinig mogelijkheden te creëren. FC Volendam probeerde de stand zo gunstig mogelijk te houden, om een goede uitgangspositie mee te nemen naar de return in eigen huis. De thuisploeg was niet bij machte om 'het andere oranje' pijn te doen. Vijf minuten voor rust kreeg Vida nog een goede kans, na een pass van Caner Çavlan. Vida nam de bal echter niet goed mee en kon daardoor niet lekker uithalen. Zwarthoed redde op de poging. De gevaarlijkste man aan de kant van De Graafschap in de eerste helft was linksback Çavlan. Hij was bij de meeste aanvallen betrokken.

De eerste mogelijkheid na rust was ook voor de thuisploeg. Vlatko Lazić bevond zich in scoringspositie, maar wederom stond Zwarthoed in de weg. Ook in Doetinchem toonde de doelman zijn goede vorm, die hij ook al in Eindhoven liet zien. Een half uur voor tijd deed Volendam eindelijk eens van zich spreken in de buurt van het vijandige doel. Ludcinio Marengo kopte een voorzet van Brandley Kuwas in het zijnet. Daarna werden de bezoekers sterker en kropen ze wat meer uit de schulp. De Graafschap kreeg het steeds moeilijker. Toch werden er in de tweede helft ook niet veel kansen gecreëerd. Beide ploegen speelden met de return in het achterhoofd. Vijf minuten voor tijd moest Volendam met tien man verder. Marengo ontving zijn tweede gele kaart, nadat hij een duel met gestrekt been in ging. Hij moest dus voortijdig naar de kleedkamer en mist bovendien de return. Ook na de rode kaart werd er niet gescoord.

De Graafschap zal enerzijds blij zijn dat het geen tegentreffer heeft geïncasseerd, maar anderzijds ook balen dat het geen treffer heeft gemaakt. FC Volendam zal tevreden zijn met deze uitslag. De ploeg moest zijn meerdere erkennen in De Graafschap, maar heeft met 0-0 een goede uitgangspositie voor de return in eigen huis.

Door: Jari Wesselink