28.05.2015 21:55

NAC Breda zet goede stap richting lijfsbehoud

De speler van NAC Breda vieren de 0-1 met het meegereisde publiek tijdens het play-offduel Roda JC Kerkrade - NAC Breda. (28-05-2015)

NAC Breda heeft goede zaken gedaan in de finales van de play-offs. In het Parkstad Limburg Stadion werd Roda JC met 0-1 verslagen. Hoewel Roda JC de meeste kansen kreeg, was het Adnane Tighadouini die de bezoekers de volle buit bezorgde, door de enige treffer op zijn naam te zetten.

In een heerlijke, open wedstrijd kregen beide ploegen veel kansen. Al binnen tien minuten waren het aantal kansen niet meer op één hand te tellen. De eerste echte grote mogelijkheid van de wedstrijd was voor Roda JC. De ploeg, die van de twee ploegen vooral in de begin van de wedstrijd het beste van het spel had, kreeg in de persoon van Marc Höcher binnen vijf minuten al de kans op de openingstreffer, maar de aanvaller van Roda JC trof het zijnet. Nog geen vijf minuten later was het aan de andere kant Guyon Fernandez met een enorme kans. Een mooie aanval van NAC Breda werd in gang gezet door Uroš Matić en via Adnane Tighadouini kwam de bal voor de voeten van Fernandez, die de bal compleet mistte, terwijl hij bijna voor leeg doel stond.

De wedstrijd kende dus een heerlijke openingsfase. Een openingsfase die nog meer opleefde toen Mats Seuntjens in de twintigste minuut de bal hard op de paal schoot. Het bleek een waarschuwingsschot, want nog geen minuut later was het wel raak voor NAC Breda. Divine Naah kreeg de bal aan de rechterkant toegespeeld, waarna hij de bal hard en laag bij Adnane Tighadouini bezorgde. De aanvaller, die dit seizoen al veertien keer trefzeker was in de Eredivisie, ronde het als een echte spits af. Diezelfde Tighadouini had NAC Breda een paar minuten voor het einde van de eerste helft in een zetel kunnen helpen, door een goede actie van Guyon Fernandez te promoveren tot doelpunt, maar dat liet hij na.

Doordat NAC Breda met een 0-1 voorsprong begon aan de tweede helft, kon de ploeg uit Breda wat achteruit hangen. Daardoor kreeg Roda JC net als in de eerste helft de mogelijkheid om te voetballen. De ploeg van Rick Plum drong, net zoals in de eerste helft, dan ook flink aan. Anders dan in het eerste bedrijf was dat ze in de tweede helft minder kansen kregen, omdat NAC Breda wat meer  behoudend ging spelen. Alleen van afstand kon Roda in de eerste twintig minuten van de tweede helft gevaarlijk worden. Hicham Faik was tot twee keer toe dichtbij een treffer door het doel van Jelle ten Rouwelaar onder vuur te nemen van grote afstand, maar telkens kon de sluitpost van NAC Breda redding brengen.

Hoewel Roda JC nog flink aandrong voor de goal van NAC Breda, bleven echte kansen uit. De voorzetten vanaf de beide flanken bij Roda JC, van zowel de backs als de vleugelaanvallers kwamen wel veelvuldig voor de goal, maar geen medespeler van Roda die dan tegen zo’n voorzet kon aanlopen. NAC Breda vond het welletjes en zat wellicht al met het hoofd bij de wedstrijd van komende zondag die de doorslag gaat geven. Dan treffen beide ploegen elkaar opnieuw.

Door: Thomas Mulder